Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Truskawki na zdrowie i dla urody

25 września 2018
Autor: AMC

Ulubiony owoc Polaków, czyli truskawka. Ze względu na ich fantastyczne walory warto się nimi objadać. Najlepsze są polskie. Niestety nie można się nimi cieszyć przez cały rok. Szkoda.

Poleca się je reumatykom, osobom mającym problemy z wątrobą i nerkami. Działają dobrze na serce, bo obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Ze względu na niską kaloryczność mogą je jeść osoby z nadwagą i otyłe. Z kolei zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy i cerę.

Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor.

Zdecydowanie najlepszą formą spożywania tych owoców jest zjadanie ich na surowo. To pozwala wykorzystać wszystkie ich zdrowotne właściwości. Badania naukowe potwierdzają, że jedząc truskawki, obniżamy poziom złego cholesterolu i utrudniamy wchłanianie tłuszczu. Zapobiegamy też podnoszeniu się poziomu cukru we krwi.

Cukier w truskawkach to mająca niski indeks glikemiczny i metabolizowana bez udziału insuliny fruktoza, dlatego w umiarkowanych ilościach mogą się nimi delektować także cukrzycy .

Truskawki pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca. Jedzenie tych owoców poprawia zdolności antyoksydacyjne krwi. Są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę.

Dobre wiadomości dla osób walczących z nadwagą lub otyłością. Truskawki to ich sprzymierzeniec, bo mają tylko ok. 30 kalorii w 100 g. Dodatkowo zawarty w nich błonnik poprawia pracę jelit i zwalcza zaparcia. Kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii. Owoce są żółciopędne, więc przy okazji stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Dodatkowo truskawki są moczopędne (do tego w 90 proc. składają się z wody), więc wspomagając pracę nerek, pomagają uzyskać jednocześnie spadek wagi.

Truskawka zawiera też kwasy elegonowe, chroniące organizm przed nowotworami. Antocyjany zawarte w owocach hamują namnażanie się komórek nowotworowych oraz utrudniają wzrost i ekspansję guzów.

Dzięki właściwościom odtruwającym i moczopędnym te sezonowe owoce wspomagają oczyszczanie organizmu, a dzięki temu, że są bakteriobójcze, z powodzeniem sprawdzają się jako składnik maseczek do twarzy, szczególnie dla cery skłonnej do wyprysków i przebarwień. Zwalczają wolne rodniki. Chronią skórę przed stanami zapalnymi i starzeniem.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
LOUTY
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.