Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Zioła prowansalskie: tak pachną wakacje i słońce

28 maja 2019
Autor: arch.

Zioła prowansalskie to kompozycja aromatycznych ziół: rozmarynu, bazylii, tymianku, cząbru ogrodowego, oregano i majeranku. Mają one duże ilości substancji czynnych, takie jak olejki lotne, gorycze i garbniki, dzięki czemu ich właściwości aromatyczne i smakowe są tak silne. Nazwa pochodzi od bogatego w aromatyczne zioła regionu we Francji zwanego Prowansją. Słynie on z urodzajnych gleb, niezwykłego morskiego klimatu i znakomitej kuchni. 

Mieszanka ziół prowansalskich używana jest w diecie bezsolnej. Jeśli masz problemy z  ciśnieniem i nie możesz używać soli to wypróbuj tę właśnie przyprawę. Zioła prowansalskie są również polecane osobom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie i przemianę materii . Dobrze jest je dodać do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.

Każde z ziół wchodzących w skład mieszanki ma właściwości lecznicze. Ich lista jest naprawdę długa. Stanowią one źródło witamin, flawonoidów, garbników warunkujących ich działanie przeciwzapalne, odkażające, przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Wspomagają wydzielanie enzymów trawiennych, przez co zioła prowansalskie przyspieszają metabolizm.

Co wchodzi w skład tej mieszanki?
Są to następujące zioła:

Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny jast do mięs, zwłaszcza pieczonych. Świetnie smakuje z baraniną i wieprzowiną.

Bazylia – to przede wszystkim korzenno-balsamiczny zapach. Orzeźwia mieszankę ziół. Podkreśla smak sałatek i świeżych jarzyn.

Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę, nadając jej delikatny aromat. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z różnego rodzaju fasoli.

Tymianek – zioło o lekko gorzkawym smaku i przyjemnym zapachu. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.

Oregano, zwane też lebiodką – ma intensywny smak i zapach. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Pixabay License

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
SHXUB
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.