Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Podagrycznik – zielona petarda zdrowia

19 maja 2019
Autor: wegedroga.pl

Ostatnimi czasy męczyła mnie wirusowa infekcja górnych dróg oddechowych o dość ostrym przebiegu, nawet dwa dni przespałam. I tylko z zazdrością podglądałam w mediach społecznościowych Wasze wspaniałe zbiory forsycji, liści mniszka, potem nagle kwiatów mniszka, pokrzywy, stokrotek, podagrycznika i innego zielska. Leżąc chora zżymałam się z myślą, że wiosna mi ucieknie i nie zdążę już nazbierać młodych chwaściorów.

Ale dziś nareszcie pognałam na łąki ku zbiorom.
Miałam niewyobrażalnie wielką ochotę na zapiekaną bagietkę z pesto z podagrycznika.

O podagryczniku krążą słuchy, że osoby nie znające go bliżej, mogą go pomylić z roślinami trującymi. Moim zdaniem – jak już raz poznacie wygląd, smak i naturę podagrycznika,  nie powinniście go pomylić z inną rośliną.
Liście podagrycznika zawsze mają taki układ: 3 listki po środku i 2 po 2 w rozgałęzieniu. I jak to ładnie określiła Gosia Kalemba-Drożdż: młode lekko fluoryzują. Starsze – matowieją.

„Nie znam rośliny silnie trującej podobnej do podagrycznika. Najbardziej trujące baldaszkowate mają liście albo podobne do marchwi (drobno podzielone, np. u szczwołu) albo poszczególne listki są wąskie (szalej, rzadko na bagnach).” – Łukasz Łuczaj.

Lecznicze właściwości podagrycznika pospolitego (Aegopodium podagraria)
Ziółko to – albo się zna, albo nie zna. Jestem pewna, że część z Was to wszystko wie, ale idę o zakład, że po drugiej stronie znajdzie się grono zdziwionych osób “a co to ten podagrycznik”

Wśród ogrodników podagrycznik owiany jest złą sławą. Uchodzi za „uciążliwy, trudny do wypielenia chwast”.

„Jest on tak witalny, że jak raz gdzieś się pojawi, nie można go więcej wyplenić. Z roku na rok zdobywa i rujnuje, ku złości lepszych ziół, coraz więcej powierzchni gruntu”. John Gerard XVI w.

Kurza stopka, barszcnica, ewangeliczka, krzemionka czy śnitka (to ludowe nazwy tej rośliny) dawniej uprawiana była w przyklasztornych ogrodach, stosowana jako remedium na podagrę (dnę moczanową), której przyczyną jest nadmiar kwasu moczowego we krwi. Zatem – podagrycznik wspomaga leczenie chorób artretycznych – rozpuszczając sole kwasu moczowego.
Pomaga także w chorobach układu moczowego i pokarmowego. Przyspiesza trawienie, pomaga w zaparciach, działa odtruwająco i regenerująco na wątrobę.
Zewnętrznie: łagodzi odmrożenia i oparzenia, ukąszenia, użądlenia, stosuje się go na rany, obrzęki lub owrzodzenia.

Odżywcze właściwości podagrycznika:
Śnitka obfituje w bogactwo składników odżywczych.
Na 100 g ziela podagrycznika przypada 16,6 mg żelaza, 1,99 mg miedzi, 2,13 mg manganu, 1,68 mg tytanu 3,9 mg boru. Zawiera także potas, mangan, cynk, magnez, chrom, kobalt. Podagrycznik bogaty jest także w witaminę C, witaminę E, prowitaminę A, olejki eteryczne: limonen, felandren, flawonoidy, saponiny, żywice, kwas kawowy i kwas chlorogenowy, kumaryny, węglowodany. Surowcem leczniczym jest przede wszystkim ziele, im młodsze, tym lepiej.

Kulinarne wykorzystanie podagrycznika 
Młode, listki i łodygi, zbiera się od kwietnia do września. Najczęściej wykorzystuje się go jako dodatek do sałatek, surówek, zup, koktajli odżywczych lub pesto. Podagrycznik można ukisić jak kapustę, by cieszyć się jego walorami w okresie zimowym lub suszyć i używać jako przyprawy. Smak podagrycznika jest tak specyficzny, że chyba nie będzie przesadą, jeśli użyję przymiotnika: “podagrycznikowy”. Polecam każdemu rozsmakować się w tym zielu.

Przepis na pesto z podagrycznika:
Tak naprawdę to pesto jest kombinacją połowy pokrzywy i podagrycznika.

Składniki na ok. 500 g:
Liście podagrycznika i/lub pokrzywy w ilości jednej siatki
kubek namoczonych, kilka godzin wcześniej nasion słonecznika i/lub migdałów, orzechów (obranych z łupinki)
oliwa z oliwek w ilości takiej, by pesto uzyskało pożądaną konsystencję
2 ząbki czosnku
sól
opcjonalnie ostra papryczka 

Sposób działania:

Zielsko zbierz w czystym terenie. W domu umyj i przejrzyj, czy nie zaplątał się jakiś pająk.

Następnie poszatkuj na mniejsze kawałki, by blender się nie męczył. Dodaj namoczone wcześniej ziarna słonecznika, zmiażdżony czosnek, ulubione przyprawy oraz oliwę. Blenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.

Polecam opiec na patelni bagietkę i konsumować z podsmażonym na oliwie pomidorem oraz kiełkami.

Niech moc będzie z Wami!

 

Źródło: https://wegedroga.pl/podagrycznik-zielona-petarda-zdrowia-przepis-na-pesto-z-podagrycznika-i-pokrzywy/

Fot.: wegedroga

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
HXZWZ
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.