Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Medycyna naturalna: Odporność bez chemii i zastrzyków

2 maja 2019
Autor: Janusz Dąbrowski

O zdrowie dziecka należy zadbać jeszcze na etapie, hm…, „planowania”, czyli konieczne jest odpowiednie przygotowanie obojga przyszłych rodziców do poczęcia, na wiele miesięcy przed tym aktem. Należy organizmy oczyścić z toksyn i odkwasić je, czyli pozbyć się tzw. permanentnej, bezobjawowej (czyli latentnej) kwasicy metabolicznej niskiego stopnia (ang.  Low Grade Metabolic Acidosis − LGMA).

Problem takiej kwasicy dotyka zwłaszcza mężczyzn, upośledza ich zdolności rozrodcze poprzez obniżanie liczby plemników i innych parametrów nasienia. Zakwaszenie, czyli kwasicę niskiego stopnia powodują m.in. syntetyczne substancje występujące w opakowaniach żywności, środkach ochrony roślin, kosmetykach czy konserwantach, polepszaczach, spulchniaczach, barwnikach. Szkodzi to męskiej płodności. Zawartość plemników w 1 ml ejakulatu spadła w ostatnich 30 latach z 60 mln plemników do zaledwie 15 mln.

Zanim przyjdzie na świat

Ejakulat przeciętnego Polaka zawiera od trzech do pięciu razy mniej plemników, niż nasienie Fina czy Kanadyjczyka. Kiedy liczba plemników w 1 ml ejakulatu jest zbyt niska, męskie komórki giną, albo w ogóle nie docierają do komórki jajowej. Tak więc jakość nasienia decyduje nie tylko o jakości poczęcia, ale także o jakości życia przyszłego dziecka.

Pary zamierzające zostać rodzicami powinny odżywiać się produktami jak najbardziej naturalnymi i niskoprzetworzonymi, wspomagać organizm naturalnymi suplementami diety bogatymi w kwas foliowy (witamina B9) i inne witaminy z grupy B, kwasami omega-3, witaminami A, C, D, E, L-karnityną (poprawia ruchliwość plemników), cynkiem oraz krzemem, być aktywnym fizycznie, stosować techniki relaksacyjne w celu redukcji stresu, wysypiać się.

Następna sprawa – to naturalny poród w miarę możliwości bez „cesarki”. Przejście dziecka przez kanał rodny pozwala na zetknięcie się z naturalnymi bakteriami matki uodparniającymi jego organizm, a nie zagrażającymi mu bakteriami szpitalnymi. Czasem zdarzają się szczególne sytuacje, że należy zastosować np. cesarskie cięcie czy znieczulenie albo nacinanie krocza. Nie może to jednak być absolutnie rozwiązaniem dla wszystkich, z zasady – „bo łatwiej”.

Wyjątkowo ważne jest wcześniejsze wielomiesięczne, specjalne dożywianie organizmu. Praktyka wskazuje, że porody kobiet stosujących suplementację przebiegają prawidłowo. A dzieci są zdrowe, świetnie się rozwijają i są odporniejsze na wszelkie choroby. Dla wielu z nas jest całkiem zrozumiałe, że w trakcie ciąży przyszła mama ma zażywać m.in. witaminę D3, kwas foliowy czy inne witaminy z grupy B. Jest jednak niezrozumiałe, dlaczego takie dziwne wydaje się wciąż bogatsze suplementowanie mające na celu detoks i dożywianie organizmów ̶ razem z przyszłym tatusiem ̶ jeszcze na etapie tzw. planowania ciąży?

A kiedy już pojawi się dziecko?

Powinno być karmione mlekiem matki, ponieważ stanowi ono szczególny rodzaj pokarmu dostosowanego do jego indywidualnych potrzeb. Zawierając swoiste substancje i komórki odpornościowe chroni niemowlęta przed infekcjami i alergiami. Najbogatsza w składniki odżywcze i odpornościowe jest zwłaszcza siara, czyli colostrum (młodziwo). W mleku kobiecym znajdują się przeciwciała, które matka produkuje wyłącznie przeciwko patogenom ze swego otoczenia. Zrozumiałe więc, że dziecko otrzymuje właściwą odporność na zagrożenia ze strony środowiska. Naturalnymi czynnikami zawartymi w mleku matki są tzw. „Transfer factors” – „czynniki przekazu” (odkryte przez dr H. Sherwooda Lawrence’a w 1949 r.), czyli cząsteczki przekazujące informacje niezbędne do szybkiego rozpoznawania szkodliwych dla dziecka czynników i powodujące na nie odpowiednie reakcje organizmu.

Mleko matki zawiera ogromną ilość immunoglobuliny A, która chroni dojrzewające śluzówki układu oddechowego i pokarmowego przed atakami chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Częstość występowania infekcji i alergii u dzieci karmionych mlekiem matki jest mniejsza niż w przypadku karmionych mieszankami na bazie mleka krowiego. U tych ostatnich układ odpornościowy dojrzewa wolniej i podejmuje funkcje dopiero w kilka miesięcy po porodzie. W tym czasie dziecko karmione sztucznie nie dysponuje dostateczną obroną i jest narażone na choroby osłabiające organizm. Oprócz immunoglobuliny.

Należy także w miarę możliwości nie podawać małym dzieciom antybiotyków. Dzieci otrzymujące je w pierwszym półroczu życia obarczone są większym ryzykiem zachorowania na alergie i astmę.

Ważny jest dobry przykład

Od najmłodszych lat ważne jesto, jakie nawyki zaszczepimy dzieciom. Przyswajanie zdrowych nawyków żywieniowych i innych rozpoczyna się w naszych domach. Dr Gerhard Schmitt twierdzi, że to, co dajemy dziecku do jedzenia jest zalążkiem albo dobrego zdrowia, albo choroby.

Już od najmłodszych lat dzieci pilnie obserwują np. jaki tryb życia prowadzą ich rodzice. Czy palą (lub nie) papierosy, piją alkohol (lub nie), czy tata prowadzi aktywny tryb życia, czy też jest „królem kanapy i pilota” itd. Czy pozwalają dziecku biegać boso po kałużach, cieszyć się wczesnym życiem, czy też za wszelką cenę chronią przed mitycznymi zagrożeniami, przegrzewają maluchy i przekarmiają je. Jak organizm ma się uodpornić, jeśli ciągle mu w tym przeszkadzamy?

Dzieci obserwują także, co mamy na talerzach i naśladują dorosłych. Jednak samo przygotowywanie pełnowartościowych posiłków i niezrozumiałe dla dzieci argumenty o wpływie witamin na prawidłowy rozwój nie wystarczą. Trzeba więc zadbać o odpowiednią kompozycję potraw, o barwy na talerzu, o ciekawą narrację, o dobrą atmosferę bez pośpiechu, nerwowości itd.

Suplementacja

I do tego wszystkiego stosowana na bieżąco odpowiednia, naturalna, wysokiej jakości suplementacja. Suplementacja – to wzbogacanie naszego codziennego pożywienia o niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu naturalne witaminy, minerały i inne składniki niedostępne codziennym jadłospisie.

Prewencyjna Suplementacja Odżywiania zgodnie z zasadą – „Odżywiaj się normalnie, ale braki uzupełniaj suplementami” jest obecnie koniecznością w każdej rodzinie. Powinna opierać się na najwyższej jakości suplementach pochodzenia roślinnego działających na organizm kompleksowo, wielopoziomowo i o dużej bioprzyswajalności.. Powinno się także stosować kompleksowe wspomaganie organizmu działające jednocześnie w wielu obszarach jego funkcjonowania, a nie stosowanie pojedynczych tylko witamin czy minerałów – nawet jeśli są one bardzo wysokiej jakości.

Naturalne suplementy diety pochodzenia roślinnego powinny być traktowane jako podstawowe środki spożywcze najwyższej jakości, jako żywność specjalnego przeznaczenia. Nieporozumieniem jest liczenie na to, że tzw. hipermarketowe warzywa i owoce lub tanie, syntetyczne suplementy zapewnią dziecku odpowiednią dawkę witamin, minerałów, polifenoli i innych niezbędnych składników odżywczych i bardzo istotnych tzw. nieodżywczych.

Podstawą wszelkich działań immunizacyjnych powinno być systematyczne odkwaszanie poprzez stosowanie diety z dużą ilością warzyw To konieczny warunek skutecznego i bezpiecznego leczenia chorób, wzmacniania odporności organizmu − zwłaszcza dzieci! Właśnie temu służy doskonale wspomniana już prewencyjna suplementacja odżywiania obejmująca m.in. stosowanie specjalnych kompleksów minerałowych (węglany i cytryniany).

Do tego dołączmy najwyższej jakości colostrum (w płynie lub kapsułkach), produkty aloesowe o zawartości 90 proc. czystego żelu, preparaty probiotyczne zawierające 12 wyselekcjonowanych szczepów bakterii i zabezpieczonych przed denaturacją w żołądku, koncentrat czystka w kapsułkach lub spray’u oraz koncentraty witaminowo-minerałowe z 21 ciemnych owoców i warzyw. W ten wypróbowany już bezpieczny i wysoce skuteczny sposób można zbudować odporność organizmu dziecka. I nie trzeba będzie obawiać się infekcji, których nasze dziecko może nabawić się w żłobku lub przedszkolu. Budujmy odporność dzieci bez chemii, zastrzyków, bez stania w kolejkach do lekarza, bez strachu i stresów.

Fot.: Pixabay License
Obraz Daniela Dimitrova z Pixabay

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
BLEYM
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.