Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Sezon na truskawki

21 kwietnia 2019
Autor: Leszek Brzoza

Wiosna bez truskawek? Trudno sobie to wyobrazić. Witaminowa bomba i ten niepowtarzalny smak. Trzeba jednak pamiętać, że truskawki nie tylko mogą uczulić, ale też wchłaniają pestycydy. Z raportu Environmental Working Group wynika, że numerem jeden listy najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw!

Ten sam raport mówi, że prawie 70 proc. próbek z 48 różnych typów uprawianych produktów jest skażonych pozostałościami po pestycydach. Kukurydza i awokado uplasowały się na miejscach z najniższą zawartością niebezpiecznych związków.

Produkty, których testy wypadły pozytywnie dla różnych pestycydów i mają najwyższą koncentrację pestycydów wśród innych produktów, tworzą listę zwaną „Parszywą dwunastką”.

Zaczyna się ona właśnie od ulubionych wiosennych owoców Polaków – truskawek. Potem potem jest szpinak, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, seler, winogrona, gruszki, wiśnie, pomidory, słodka papryka i ziemniaki.
Truskawki pozostają na szczycie listy z co najmniej 20 pestycydami, podczas gdy szpinak podskoczył na drugie miejsce mając dwa razy tyle śladów pestycydów na kilogram co pozostałe produkty roślinne.

Dlatego kupując truskawki dopytuj sprzedawcę skąd pochodzą. Najzdrowsze są te polskie, zwłaszcza jeśli pochodzą z upraw ekologicznych, których nie brakuje. Unikaj owoców z sieci handlowych. Kupuj raczej na bazarku, a jeśli masz taką możliwość – bezpośrednio od rolnika.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
HXMLT
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.