Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Medycyna naturalna: Drożdże – lek ostatnio zapomniany

2 kwietnia 2019
Autor: Zbigniew T. Nowak

O wykorzystaniu drożdży piekarskich czy też piwnych trochę ostatnio zapomniano. A to wielki błąd! Wspierają bowiem organizm w zasadzie od stóp do głów. W latach 80-tych XX wieku niestrudzoną propagatorką kuracji drożdżami była moja przyjaciółka, autorka wielu bestsellerów – Irena Gumowska.

Jak się okazuje rodzina drożdży jest duża, ale największy pożytek dla zdrowia mamy z drożdży ze szczepu Saccharomyces cerevisiae. Chyba nie mają w przyrodzie żadnych konkurentów pod względem zawartości witamin z grupy B. Według wiarygodnych źródeł w 100 g, samej witaminy B1 potrafią zgromadzić aż do 9700 mcg, natomiast równie cennej dla zdrowia witaminy B2 – nawet do 5500 mcg (wyliczenia dotyczą drożdży suszonych). Wśród witamin z grupy B zawierają jeszcze biotynę (nazywaną witaminą H), witaminę PP (jest jej około 5000 mcg w 100 g), a ponadto kwas pantotenowy oraz niezwykle potrzebny, szczególnie kobietom ciężarnym, kwas foliowy (czyli folacyna).

W drożdżach nie stwierdzono jedynie witaminy B12. Znajdujemy w nich poza tym całą listę łatwo przyswajalnych biopierwiastków, a wśród nich bogactwo cynku, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, potasu. Na uwagę zasługuje też to, że drożdże to niebywała wręcz skarbnica mikroelementów rzadkich, jak selen (drożdże selenowe – są takie wyselekcjonowane) czy chrom.

Źródło aminokwasów

Stanowią one również źródło niemal wszystkich dostępnych aminokwasów. Tu wymienić trzeba przede wszystkim aminokwasy egzogenne, a więc te, które muszą być dla zachowania dobrego zdrowia dostarczane regularne z pożywieniem. Do nich należy np. arginina (o niej ostatnio bardzo głośno), tryptofan (prekursor serotoniny – tzw. hormonu szczęścia) czy leucyna. Mało kto wie, że drożdże stanowią skarbnicę β-glukanu, o którym w ostatnim czasie tak wiele pisze się w światowej literaturze medycznej.

Drożdże zalecamy (nie tylko wiosną) wszystkim osobom prowadzącym wyczerpujący, pełen stresu tryb życia, a także narzekającym na wahania nastroju lub typowe stany depresyjne, kłopoty z koncentracją bądź popadającym w zmęczenie psychiczne, bo m.in. dzięki witaminom z grupy B, pomagają szybko i skutecznie wspomóc nasz układ nerwowy i co najważniejsze - mózg. Sprawdzają się również w zapobieganiu nowotworom, gdyż dostarczają organizmowi ogromnej dawki łatwo przyswajalnego selenu, który jest niezwykle aktywnym antyoksydantem (neutralizuje wolne rodniki). Dzięki zawartości β-glukanu pobudzają układ odpornościowy (konkretnie aktywizują makrofagi), a wiadomo, że z tą naszą odpornością na infekcje wiosną bywa różnie.

Świetne dla seniorów

Drożdże to znakomity środek dla seniorów, wyczerpanych długimi chorobami (także starczymi), narzekających na demencję lub spadek sprawności intelektualnej. Warto je zaproponować także dzieciom i młodzieży uczącej się, bo ułatwiają przyswajanie wiedzy oraz poprawiają zdrowie cery (wspomagają leczenie trądziku) i włosów (bronią też przed ich nadmiernym wypadaniem). Do kuracji drożdżami warto zachęcać ludzi chorych na cukrzycę, gdyż zawierają nie tylko cenny dla nich chrom, ale i witaminy z grupy B (zwłaszcza B1).
W kuracjach warto sięgać po tzw. drożdże selenowe, a więc takie, gdzie w procesie biotechnologicznym wbudowano w występujące w nich aminokwasy jon selenu (Se). Stanowią one bogate źródło tego mikroelementu w postaci łatwo przyswajalnej. W aptekach i sklepach zielarskich można np. kupić drożdże selenowe z dodatkiem pyłku kwiatowego w kapsułkach firmy GAL.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Pixabay License

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
FXVHE
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.