Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Medycyna naturalna: Orzechy włoskie to samo zdrowie

8 kwietnia 2019
Autor: Zbigniew T. Nowak

Nie tak dawno świat obiegła informacja ze Stanów Zjednoczonych, że orzechy włoskie są wśród wszystkich znanych orzechów najzdrowsze. Przewyższyły zaletami prozdrowotnymi nawet migdały, które do tej pory uznawane były na produkt wyjątkowo sprzyjający zdrowiu. Orzechy włoskie potrafią uchronić przed wieloma chorobami dręczącymi współczesnego człowieka – zwłaszcza w okresie starości. Są wśród nich miażdżyca i wszystkie jej następstwa (zawał serca, udar mózgu, zakrzepica itd.), a także choroba Alzheimera – siejąca postrach niemal na całym świecie.

Doceniane przez Greków i Rzymian

Orzechy włoskie stanowiły już przysmak starożytnych Rzymian i Greków. Ponieważ ich wnętrze przypominało mózg wierzyli, że wpływają korzystnie na sprawność intelektualną. I nie mylili się, gdyż badania naukowe potwierdziły, że zawierają fosfor i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają szczególnie dobroczynny wpływ na pracę mózgu. Wśród tych kwasów na uwagę zasługuje kwas alfa-linolenowy – zaliczany do kwasów z grupy omega-3. To dzięki niemu, orzechy te posiadają wyjątkową właściwość obniżania poziomu cholesterolu we krwi od 5 do 10 proc.. Obniżają też poziom jego zdradliwej frakcji LDL o 9-16 proc., a podwyższają znacząco poziom HDL (cholesterolu korzystnego). Zdaniem uczonych z Pensylwanii, zarówno orzechy włoskie, jak i tłoczony z nich olej zapewniają prawidłowy metabolizm oraz transport cholesterolu znajdującego się we krwi. Daje to gwarancję, że jego złogi nie będą się osadzać w naczyniach krwionośnych w postaci tzw. blaszek miażdżycowych.

Wystarczy zjeść 4 orzechy dziennie, aby po 3 tygodniach obniżył się znacząco poziom cholesterolu we krwi. Osoby, które spożywają je 5 razy w tygodniu zmniejszają aż o 20 proc. ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

Choroba Alzheimera

Podczas pracy nad książką „Ziołowa apteka seniora”, udało mi dotrzeć do najnowszych wyników badań klinicznych przeprowadzonych w Nowym Jorku. Wynika z nich, że orzechy włoskie stwarzają dużą nadzieję w leczeniu i zapobieganiu choroby Alzheimera, na którą w Polsce choruje dziś około 200 tysięcy ludzi. Zaobserwowano, że podczas regularnego spożywania tych orzechów, mózg chorej osoby staje się bardziej odporny na stres oksydacyjny.

Orzechy włoskie zawierają aktywne antyoksydanty - najwięcej ze wszystkich orzechów - które m.in. bronią przed utlenianiem się frakcji LDL cholesterolu i osadzaniu się jej złogów w naczyniach krwionośnych. Tych antyoksydantów potrafią zgromadzić dwa razy więcej niż inne – znane nam orzechy, a ich skuteczność w neutralizowaniu wolnych rodników jest od 2 do 15 razy większa niż witaminy E. Mogą też przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi, chronią przed nowotworami, np. piersi (zawierają cenny selen), cukrzycą typu drugiego oraz kamicą żółciową.

Dużo orzechów włoskich powinni zjadać ludzie, u których występują stany depresyjne oraz którzy zmagają się z reumatoidalnym zapaleniem stawów, arytmią serca i trudną do leczenia nerwicą. Dzięki zawartości wspomnianych kwasów tłuszczowych poprawiają także metabolizm tłuszczów zawartych w tkance tłuszczowej i zapobiegają odkładaniu się kolejnych jej zapasów w organizmie.

Naukowcy z Kalifornii poddali testom klinicznym osoby podzielone na dwie grupy. Jedna grupa spożywała w ciągu dnia od 5 do 16 g orzechów (m. in. włoskich), druga – nie otrzymywała ich wcale lub w niewielkich ilościach. Po zakończeniu badań okazało się, że u ludzi, którym podawano orzechy, otyłość i nadwaga była aż o 37–46 proc. rzadsza w porównaniu z tymi jedzącymi je w małych ilościach lub w ogóle.

Olej z orzechów włoskich

Zajadajmy się orzechami włoskimi jak najczęściej. Wykorzystujmy je również, jako składnik surówek i sałatek. Ze zmielonych orzechów piecze się też podkłady do ciast. Istnieją przepisy na domowy chleb z dodatkiem rozkruszonych orzechów i np. żurawiną. Z siekanych orzechów i chudego sera białego, można przygotować na kolację twarożek orzechowy, który poleca się z razowym pieczywem. Nigdy jednak nie łuskajmy ich na zapas i nie kupujmy już wyłuskanych, rozdrobnionych. Przechowywane zbyt długo w takiej postaci szybciej jełczeją i tracą bezpowrotnie zalety lecznicze.

W kuchni i kuracjach, warto też stosować olej tłoczony z orzechów włoskich. Ma on subtelny, lekko karmelowo-słodkawy smak. Trzeba jednak wiedzieć, że olej oferowany w butelkach szybko się utlenia i niekiedy zamiast pomagać – szkodzi. Osobiście sięgam tylko po olej oferowany w kapsułkach, bo nie ma dostępu tlenu i oczywiście tłoczony „na zimno”, np. firmy GAL (kapsułki po 3 g). Olej w tej postaci jest wskazany do surówek, sałatek, twarożku. Polecam go także zażywać po rozsmarowaniu na pełnoziarnistym chlebie. Samo zdrowie. Aby skutecznie zapobiegać np. miażdżycy, trzeba stosować od 2 do 4 g tego oleju dziennie.

Zaleca się go przede wszystkim osobom intensywnie pracującym intelektualnie oraz prowadzącym wyczerpujący, pełen stresu tryb życia. Stanowi idealny składnik diety dla prawidłowej pracy komórek nerwowych. Ma też działanie przeciwzapalne, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Podobnie jak orzechy, skutecznie broni przed fatalnymi w skutkach następstwami postępującej miażdżycy, bo obniża poziom zdradliwej frakcji LDL cholesterolu. Chroni przed niebezpiecznymi zakrzepami krwi, a więc i zawałem serca, udarem mózgu czy zakrzepicą.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Pixabay License

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
TBTIZ
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.