Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Od zatrucia organizmu do nowotworów

23 września 2018
Autor: Zbigniew T. Nowak

Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie mają dla nas pocieszających informacji dotyczących zachorowalności na nowotwory. Nie tak dawno opublikowany raport (World Cancer Report 2014) wprost zapiera dech w piersiach, choć mnie osobiście wcale to nie zdziwiło. W 2025 roku liczba osób na świecie, których zaatakuje choroba nowotworowa wzrośnie do 19 milionów (dziś wynosi ona około 14 milionów), natomiast w 2030 roku – do 22 milionów!

Grozi nam „nowotworowe tsunami”

Naukowcy pracujący w Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami (International Agency for Research on Cancer – IARC) są zgodni co do tego, że ludzkości grozi „nowotworowe tsunami”. Podobno w ogólnym pojęciu, tego procesu nie da się już zatrzymać, ponieważ świat poszedł w bardzo złym kierunku. Uważam jednak, że dużo zależy od nas samych. Jeśli współczesny człowiek zacznie żyć inaczej, to znaczy zdrowiej i w zgodzie z odwiecznymi prawami natury, jeszcze wiele da się zmienić.

Wśród głównych przyczyn takiego stanu rzeczy wymienia się palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, otyłość (często prowadzącą do cukrzycy), nadmierne spożycie produktów zawierających cukry i starzenie się społeczeństwa. Do najistotniejszych czynników wzrostu zachorowalności na przeróżne nowotwory, i to złośliwe, kończące się niejednokrotnie śmiercią, zaliczyć trzeba koniecznie zatrucie organizmu. Napisałem o tym obszernie w mojej książce Odtruj organizm i żyj dłużej!

Skąd bierze się zatrucie organizmu?

Człowiek mieszkający w zatrutym środowisku, spożywający chemicznie konserwowaną, barwioną i nadmiernie przetworzoną, pochodzącą z GMO żywność, zdany na picie często zanieczyszczonej wody, np. niebezpiecznymi azotynami (około 1 miliona rodzin żyjących na polskiej wsi pije taką wodę) musi, niestety, z czasem cierpieć z powodu zatoksycznienia organizmu.

Do tego dochodzą jeszcze inne czynniki, które często usypiają naszą czujność. Są to na przykład zażywane, czy nadużywane na co dzień leki syntetyczne, bo ekspertem od ich aplikowania stali się aktorzy z reklamy telewizyjnej, czy radiowej. Pewien autorytet w dziedzinie farmakologii powiedział podczas rozmowy ze mną, że w Polsce przybywa z każdym rokiem ludzi zatrutych wskutek przeleczenia, a więc stosujących duże ilości leków. Tymczasem nauka już dawno ostrzegała świat medycyny przed takim niebezpieczeństwem. Dziś przeciętny Polak zażywa każdego dnia około 4-5 preparatów leczniczych (nie mylmy tego z suplementami diety, które nie są lekami). Nie jest rzadkością, że leki te po zażyciu wchodzą między sobą w interakcje, tworząc całkiem nieznane związki. To wszystko prowadzi nas do przeróżnych chorób – łącznie z nowotworami, i chcąc nie chcąc, skraca życie.

Czas na odtrucie organizmu

Każdy czas jest dobry na przeprowadzenie kompleksowej kuracji odtruwającej organizm. Wprawdzie znawcy tematu przekonują, że niektóre organy wewnętrzne w pewnych porach roku, czy nawet miesiącach dysponują większym zasobem energii, co warto wykorzystać w procesie samoodtruwania – to jednak jeśli czujemy taką potrzebę, do takiej kuracji przystąpmy niezwłocznie. Jako ciekawostkę podam, że np. wątroba podobno najskuteczniej odtruwa się we wrześniu i wiosną, jelito grube – w kwietniu, nerki – w lipcu, a żołądek – w marcu. Ale powtarzam – nie czekajmy z odtruwaniem organizmu na konkretny miesiąc, czy porę roku, jeśli wymaga tego nasz stan zdrowia.

Zatem nie czekajmy ani chwili i już dziś przystąpmy do kompleksowego odtruwania organizmu, aby nie było za późno. Oto propozycje domowych specyfików, które mogą nam w tym pomóc:

Herbatka oczyszczająco-regenerująca organizm

Składniki:
1 szklanka sproszkowanego suszu z liści poziomki,
½ szklanki ziela rdestu ptasiego,
½ szklanki liści pokrzywy.

Przygotowanie:
Wszystkie komponenty starannie wymieszać i wsypać do suchego pojemnika.

Stosowanie:
1 łyżkę uzyskanej mieszanki ziołowej zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem około 15-20 minut. Po odcedzeniu dodać jeszcze trochę soku z porzeczki czarnej lub miodu pszczelego i pić 2 razy dziennie w ciągu dnia między posiłkami.

Pożytek dla zdrowia:
Herbatka ta obfituje w łatwo przyswajalny krzem. Zawiera też inne wartościowe składniki mineralne, np. żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, mangan. Pomaga dużo sprawniej odzyskać siły i kondycję w okresie zmęczenia wiosennego. Odtruwa organizm z toksyn i szkodliwych metabolitów (np. kwasu moczowego, chlorków itd.). Wpływając moczopędnie, likwiduje obrzęki nóg spowodowane gromadzeniem się złogów wody. Opóźnia procesy miażdżycowe w organizmie, poprawia pracę mózgu (zasługa krzemu). Neutralizuje wolne rodniki – głównego sprawcę m.in. przedwczesnego starzenia się. Wzmacnia także kości, przyspiesza ich regenerację przy złamaniach. Powinny ją pić obowiązkowo osoby w okresie rekonwalescencji po przebytych złamaniach kości. Wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu. Obniża bądź reguluje poziom cukru we krwi. Pobudza ogólny metabolizm w organizmie. Zaleca się ją osobom ze stwierdzoną anemią (zasługa pokrzywy). Wzmacnia paznokcie i włosy.

Kwas buraczany z czosnkiem ojca Grzegorza

W zaleceniach na wczesną wiosnę, kiedy organizm jest osłabiony i zanieczyszczony pozimowymi toksynami, słynny zielarz – ojciec Grzegorz Sroka przekonywał do przygotowywania w każdym domu kwasu z buraków ćwikłowych z dodatkiem czosnku. Oto przepis:

Składniki:
1 kg średnich buraków ćwikłowych,
kilka kawałków razowego chleba,
sok z połowy cytryny,
około 3 litrów ciepłej, przegotowanej wody,
3-4 ząbki czosnku,
3-4 g ziaren (owoców) kminku.

Przygotowanie:
Buraki dobrze myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy na cienkie plastry. Umieszczamy w wyparzonym kamienniku lub słoju, dodajemy kawałki razowego chleba, sok z cytryny i zalewamy wodą. Naczynie obwiązujemy czystą lnianą ściereczką i trzymamy w ciepłym miejscu około 5-6 dni. Następnie wyparzamy kilka szczelnych butelek ze szkła, do każdej wsypujemy trochę posiekanych na drobno ząbków czosnku i zmielonych ziaren kminku, wlewamy przecedzony kwas z buraków i dobrze zakręcamy. Trzymamy w chłodnym, ale zawsze suchym miejscu.

Stosowanie:
Pijemy 2-3 razy dziennie po ½ szklanki kwasu z buraków.

Pożytek dla zdrowia:
Taki domowy lek oddala nadkwaśność żołądka, usuwa w nim pieczenie, regeneruje krew. Oczyszcza organizm z toksyn gromadzących się w organizmie w okresie zimy. Warto także dodać, że stanowi środek pierwszej pomocy po długotrwałej kuracji antybiotykowej i przywracający siły po wyczerpujących chorobach infekcyjnych. Jest zalecany dla ludzi, którzy cierpią z powodu zakwaszenia organizmu, a właśnie wskutek takiego stanu rzeczy gromadzą się w nim o wiele łatwiej wszelkie toksyny i szkodliwe metabolity (np. kwas moczowy). To specyfik skutecznie pomagający odtruć wątrobę i trzustkę. Oddala dyskomfort zdrowotny wywołany przesileniem wiosennym. Warto go polecić wszystkim mieszkańcom miast, gdzie stwierdza się duże zanieczyszczenie powietrza (smogi), a także osobom systematycznie zażywającym przeróżne leki syntetyczne.

Niezależnie od zaproponowanych specyfików odtruwających warto też regularnie spożywać duże ilości przeróżnych przetworów (a w sezonie – świeżych owoców) z czarnej jagody (borówki czernicy). Nie gardźmy przetworami i herbatkami z owoców aronii. Zarówno jedne, jak i drugie owoce potrafią skutecznie odtruć organizm także z niebezpiecznych metali ciężkich.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
NSKFU
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.