Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Miód leśny – perła wśród miodów

25 marca 2019
Autor: Zbigniew T. Nowak

Dopóki mamy jeszcze w Polsce nieskażone i piękne dziewicze lasy, możemy pochwalić się także cennym, rzadkim miodem. Ten miód można pozyskać tylko wtedy i uznawać go za typowy, jeśli pasieka znajduje się gdzieś w głębi lasu, gdzie od późnej wiosny do lata na słonecznych polanach i przyleśnych pastwiskach, nieużytkach kwitną masowo przeróżne zioła i inne rośliny, np. jeżyny czy maliny. Jaką obfitość gatunków roślin można spotkać w tym okresie w lasach wiem doskonale z doświadczenia, bo nie było chyba takiego roku, abym nie robił tam setek zdjęć do moich książek i innych publikacji. Kto uzyska taki czysty miód leśny, ten może powiedzieć, że daje w nim człowiekowi zdrowie.

Miód leśny zwykle z przewagą nektaru kwiatów maliny lub jeżyny, to sprawdzony lek na zimowo-wiosenne przypadłości. Ma raczej delikatny aromat i wyraźnie bursztynowy kolor. Czasem posiada posmak żywicy. Przeważnie dość szybko krystalizuje.

Działa napotnie, przeciwzapalnie, rozgrzewająco, a także przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Okazuje się wprost nieoceniony, gdy wracamy do domu zziębnięci, gdy zaczyna boleć kręgosłup czy stawy.

Miód z imbirem i czosnkiem

Składniki:

6 opakowań (po 15 g) sproszkowanych kłączy imbiru (dobrej firmy),
½ szklanki drobno posiekanych ząbków czosnku (byle nie chińskiego!),
1 słoik (500 g) miodu malinowego, leśnego lub spadziowego z drzew iglastych (koniecznie płynnego).

Przygotowanie:

Ząbki czosnku po obraniu ze skórki drobniutko posiekać i zmiażdżyć. Miód, sproszkowane kłącze imbiru i czosnek dobrze wymieszać w szczelnym, wyparzonym słoiku (najlepiej wsypywać proszek stopniowo – nie od razu).

Stosowanie:

Po 1–2 łyżki miodu imbirowo- czosnkowego 2–3 razy dziennie między posiłkami. Przed zastosowaniem miód wymieszać.

Pożytek dla zdrowia:

Systematyczne zażywanie tego specyfiku zdecydowanie łagodzi i oddala bóle reumatyczne, artretyczne, mięśniobóle, spowodowane stanem zapalnym stawów i kręgosłupa. Działa też skutecznie przeciwzapalnie.

Działa rozgrzewająco (pomaga również w bólach o podłożu przeziębienia i grypy). Warto go mieć zawsze pod ręką w zimie, kiedy wracamy do domu zziębnięci. Bardzo skutecznie pobudza pracę układu odpornościowego, przez co stajemy się odporniejsi na patogeny chorobotwórcze. Broni również przed nowotworami. Stanowi sprawdzony lek o działaniu antybiotycznym (zwalcza bakterie i wirusy). Może być też zalecany w zapaleniu zatok.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Pixabay License
Image by Pexels on Pixabay

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
XZXVN
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.