Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Medycyna naturalna: Miód spadziowy z drzew iglastych

27 marca 2019
Autor: Zbigniew T. Nowak

Miód spadziowy z drzew iglastych to równie przydatny miód w leczeniu i zapobieganiu zimowo-wiosennym infekcjom. Powstaje ze spadzi zbieranej z drzew świerka, jodły, sosny lub modrzewia. Czasem pszczoły wytwarzają go ze spadzi osadzanej na pędach tui.

Miód ten długo nie krystalizuje i zazwyczaj nie jest przejrzysty. I jeszcze jedno: miód spadziowy wytwarzany wiosną ma zawsze zabarwienie jaśniejsze niż ten wytwarzany późnym latem lub wczesną jesienią.
Smak miodu spadziowego jest raczej delikatny, niezbyt słodki. Ma delikatny aromat żywicy, albo korzenny. Wyróżnia go to, że potrafi zawierać więcej cennych biopierwiastków niż miód nektarowy.

Warto go polecić ludziom, którzy cierpią z powodu nawracających infekcji dróg oddechowych. Wykazuje dobroczynne działanie w leczeniu zapalenia oskrzeli, płuc, gardła, migdałków podniebiennych oraz zatok. Ma zdolność niszczenia bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych często atakujących człowieka w okresie jesienno-zimowo-wiosennym. Jest dobrym środkiem odżywczo-regeneracyjnym dla ludzi starszych, wyczerpanych długimi chorobami (np. infekcyjnymi), a także dzieci.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Pixabay License
Image by PollyDot on Pixabay

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
SDXLS
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.