Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Medycyna naturalna: Miód lipowy na infekcje

20 marca 2019
Autor: Zbigniew T. Nowak

Miód lipowy pszczoły produkują z nektaru lipy. Niekiedy jest trudny do uzyskania, gdyż coraz mniej jest rejonów w kraju, gdzie rośnie sporo tych drzew. Częściej, jako miód lipowy oferuje się miód z przewagą nektaru lipowego, ale z domieszką nektarów innych roślin, które kwitną w tym samym czasie. Lipowy miód ma intensywny aromat (zawiera aż 0,24 proc. olejku lotnego), przypominający zapach świeżych kwiatów tego drzewa, odznacza się dość ostrym smakiem, ma też delikatną goryczkę. Niekiedy można w nim wyczuć nawet słaby aromat mięty. Jego kolor jest zwykle jasnobursztynowy lub ciemnosłomkowy.

Miód lipowy, to sprawdzony środek na przeziębienie, grypę, nieżyt górnych dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli i płuc – przebiegające z gorączką. Jak wskazują wyniki badań klinicznych - pomaga skutecznie unieszkodliwić m.in. gronkowce, paciorkowce i drożdżoidalne grzyby chorobotwórcze. Więcej na ten temat piszę w mojej książce „Antybiotyki z apteki Pana Boga”.

Warto po niego sięgać, gdy dokucza zapalenie zatok, katar, angina, kaszel, kłopoty z odkrztuszaniem (upłynnia wydzielinę zalegającą w oskrzelach i gardle). Ułatwia oddychanie w infekcjach dróg oddechowych, łagodzi dokuczliwe „drapanie w gardle”, oddala chrypkę i suchość w gardle. A ponieważ wpływa łagodnie uspokajająco, gwarantuje spokojniejszy sen podczas infekcji. Niesie ulgę w bólach reumatycznych, gośćcowych, mięśniowych wywołanych przeziębieniem czy grypą oraz w „zimowym łamaniu w kościach”.

Miód lipowy z czosnkiem i koprem włoskim

Składniki:

10 sporych ząbków czosnku (byle nie chińskiego!),
4 łyżki nasion (owoców) kopru włoskiego,
400 g niegęstego miodu lipowego.

Przygotowanie:

Czosnek dokładnie miażdżymy. Nasiona kopru (idealnie suche) mielimy na jednolity proszek w młynku do kawy. Wszystko razem starannie mieszamy w szczelnym słoiku z miodem. Lek przechowujemy w lodówce (trzyma się w takiej postaci nawet kilka miesięcy). Nie przygotowujmy z niego zbyt dużego zapasu, warto mieć zawsze świeżą porcję, chyba że na wiosnę zaczyna już kiełkować czosnek i traci powoli swe właściwości.

Stosowanie:

Po 1 łyżce miodu czosnkowo-koperkowego 3 razy dziennie (długo ssać). Starszym dzieciom poleca się po ½ łyżeczki tego miodu, najlepiej przed snem. Zażywając taki lek, nie mamy zbyt przykrego oddechu po czosnku, bo przysłania go nieco dawka aromatycznego kopru włoskiego.

Pożytek dla zdrowia:

Miód czosnkowo-koperkowy bardzo przydaje się w różnych infekcjach dróg oddechowych: zapaleniu i bólu gardła, zapaleniu jamy nosowo-gardłowej, migdałków podniebiennych, anginie i szkarlatynie (inaczej płonica). Ma potwierdzone działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne (stanowi naturalny antybiotyk). Pozwala łatwiej odkrztuszać, kiedy w oskrzelach zalega gęsta wydzielina (zasługa głównie nasion kopru włoskiego). Działa osłonowo na błony śluzowe dróg oddechowych. Zapobiega i leczy przeziębienie, grypę, zapalenie oskrzeli, a nawet płuc. Łagodzi także napady męczącego kaszlu.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Pixabay License
Image by PollyDot on Pixabay

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
LRWZE
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.