Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Medycyna naturalna: Gorzka czekolada na dobry humor

4 marca 2019
Autor: Leszek Brzoza

Wiosenna chandra? Pomoże na nią gorzka czekolada. Jest też świetna na brak energii, kłopoty z pamięcią i koncentracją, a także na kaszel, zakrzepicę, miażdżycę i nadciśnienie. Ale uwaga! Mówimy o czekoladzie, która zawiera co najmniej 90 proc. kakao!

Kaloryczność? Wysoka. Od 500 do 590 kcal w 100 g i 30-36 kcal w kostce. Jednak tu nie chodzi o zjedzenie naraz całej tabliczki, ale kosztowanie – jedna lub dwie kostki. Ale czy wiesz, że wzmocni twoje serce, obudzi pracę nerek, pomoże wyleczyć przeziębienie? Czy wiesz, że osoby, które regularnie jedzą lub piją gorzką czekoladę aż o 50 proc. rzadziej umierają na zawał serca? Hamuje też rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.

Cóż takiego kryje się w gorzkiej czekoladzie? W jej składzie znajduje się mnóstwo składników, które mają zbawienne właściwości dla zdrowia. Po pierwsze żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek krwi. Po drugie magnez – jego niski poziom powoduje zaburzenia w przewodnictwie komórek nerwowych. Czujemy się zmęczeni. Po trzecie węglowodany, które dostarczają nam niezbędnej energii. Po czwarte niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie. Po piąte flawonoidy, zatrzymują proces utleniania złego cholesterolu, zapobiegają sklejaniu się ze sobą białych płytek krwi, podnoszą odporność organizmu i regulują skurcze mięśni. Po szóste teobromina – łagodny środek moczopędny. Po siódme fenylotylamina – należy do grupy endorfin, które odpowiadają za pozytywny nastrój.

W ziarnach kakaowych są antyoksydanty. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, opóźniają proces starzenia się organizmu.

Właściwości czekolady mają zbawienny wpływ nie tylko w przypadku stanu fizycznego organizmu, ale również psychicznego. Dzięki niej jesteś szczęśliwszy. Substancje zawarte w czekoladzie zwiększają poziom serotoniny, która jest odpowiedzialna za pozytywny nastrój i dobry humor. Dzięki czekoladzie stajesz się też bardziej bystry. Zawarty w niej magnez, wspomaga i ulepsza przewodnictwo nerwowe, tym samym podnosząc poziom sprawności intelektualnej.

Dla tych, którzy wolą unikać dentysty: czekolada w przeciwieństwie do innych słodyczy nie powoduje próchnicy zębów.

Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca był przez nich nazywany napojem bogów.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Pixabay License

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
VBDYR
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.