Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Marta gotuje (cz. 5) - Cashewnut Cream Curry

3 lutego 2019
Autor: Marta Gawron

Kuchnia azjatycka należy do moich ulubionych. Uważana jest za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych. Bogata jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i witaminy, które wspomagają nasz organizm. Pełno w niej aromatycznych ziół i przypraw, które dodają nam energii i wspaniale działają na nasz metabolizm. Dzięki nietuzinkowym połączeniom składników, kuchnia azjatycka gwarantuje nam fantastyczne doznania smakowe.

W dzisiejszym odcinku, chciałabym podzielić się z Wami, moim przepisem na cashewnut cream curry

 

Składniki:

200 gram orzechów nerkowca

1 większa cebula

1 ząbek czosnku

1-2 papryczki chilli

3 cm świeżego imbiru utartego na tarce

3-4 goździki rozdrobnione w moździerzu

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki mielonego kardamonu

2 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka curry

200 g pomidorów z puszki (najlepiej krojonych)

1 łyżka przecieru pomidorowego

400 g mleka kokosowego

500 g tofu

1 łyżka oleju kokosowego/ masła ghee

Garść świeżej kolendry

Dodatki:

Ryż basmati + łyżka masła ghee , groszek cukrowy+ łyżka oleju kokosowego, kilka kropel soku z cytryny

Narzędzia:

Deska do krojenia, ostry nóż, wok, garnek, blender, duża łyżka sylikonowa/drewniana, garnek

Przygotowanie:

Cashernut cream curry:

Na suchą patelnię wyłóż nerkowce i podprażaj je do uzyskania złotego koloru. Przesyp je do wysokiego naczynia.

Cebulę pokrój na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a paprykę przekrój na pół (tnąc wzdłuż) i usuń z niej gniazda nasienne.

Na woku rozgrzej masło/olej, dodaj pokrojoną cebulkę i podrumień ją.

Dodaj do niej czosnek, paprykę, starty imbir oraz wszystkie przyprawy.

Całość podsmażaj ok 2 minut - w tym czasie, przyprawy powinny zacząć wydzielać swój aromat.

Pod koniec dodaj przecier pomidorowy.

Mieszankę umieść w naczyniu z orzechami i dodaj połowę puszki mleka kokosowego.

Całość dokładnie zblenduj.

Tofu pokrój na dużą kostkę (ok 4x4 cm), obsmaż na patelni (ok. 4-5 minut), na której uprzednio przygotowywane były przyprawy - dzięki temu, tofu nabierze lekkiego, orientalnego aromatu.

Dodaj zblendowany krem, pomidory i resztę mleka kokosowego.

Całość gotuj przez ok. 20 minut.

Ryż:

Być może dziwisz się, że podaję przepis na ryż, bo przecież nie ma nic bardziej banalnego niż ugotowanie ryżu, natomiast wierz mi, ten sposób jest wyjątkowy, a dzięki niemu ryż ma bardziej wyrazisty smak.

Przygotuj woreczek ryżu. Przesyp go do miseczki (pozbywamy się folii).

W niewielkim garnku rozgrzej masło. Kiedy zacznie leciutko skwierczeć dodaj do niego ryż.

Podprażaj go na niewielkim ogniu - idealnie podprażony to taki, którego ziarna mają głęboki biały kolor (staje się mniej przeźroczysty - ten proces trwa chwilę, ok. 1-2 minuty).

Dodaj do ryżu 2 szklanki gorącej wody oraz ½ łyżeczki soli.

Gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut.

Zdejmij z palnika, owiń garnek szmatką i ulokuj w ciepłym miejscu (np. pod kołdrą/ kocem) na 15 minut.

W tym czasie ryż zmięknie i nie poskleja się.

Groszek cukrowy:

Groszek oczyść z włókien, odetnij końcówki i dokładnie umyj.

Rozgrzej na patelni olej kokosowy, wsyp groszek cukrowy i obsmażaj przez 5 minut, na średniej mocy palnika.

Aby strąki nie straciły zielonego koloru dodaj kilka kropel cytryny i mieszaj je na patelni, aby nie przywarły.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wyłóż na talerz ryż, cashewnut cream curry oraz groszek

DANIE GOTOWE!

Smacznego!!!

 

Miłośników gotowania zapraszam również na mój profil na Facebooku: @bialykrukgotuje

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Marta Gawron

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
EFXRM
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.