Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Wzmocnij odporność zdrowym jedzeniem

1 lutego 2019
Autor: Nina Grella

Nie po raz pierwszy przypominam Państwu, że to co jemy ma przeogromny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. Nie wrzucajcie w siebie śmieciowych produktów pełnych niezdrowych tłuszczy, konserwantów i cukru. Jeśli zaś to robicie – nie narzekajcie, że chorujecie, bo macie w tym ogromną zasługę! Niedawno w moje ręce wpadła książka dr Susan S. Blum i Michele Bender pt. „Program uzdrawiający układ odpornościowy”. Autorzy piszą o tym jak być odpornym i uniknąć chorób immunologicznych, a jeśli na nie Państwo już chorujecie, to jaką stosować dietę, by dobrze z nimi żyć, osłabić swoje cierpienie, dolegliwości.

Nie wiemy, że chorujemy

Te choroby to reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, stwardnienie rozsiane, nieswoiste zapalenie jelit, cukrzyca, niedoczynność tarczycy i łuszczyca. Słowem zmora współczesnych czasów, która w Stanach Zjednoczonych dotyka 23,5 mln Amerykanów. Cierpią na nie też setki tysięcy Polaków. Większość chorych nie zdaje sobie z tego sprawy. Zwykle nie łączymy tych schorzeń ze sobą, ale tak naprawdę to jedna i ta sama choroba, która przyjmuje tylko różną postać, w zależności od wieku, płci oraz genów pacjenta.

Dr Susan S. Blum i Michele Bender przypominają, że choroba autoimmunologiczna pojawia się wtedy, gdy układ odpornościowy atakuje własne tkanki zamiast ciał obcych, takich jak bakterie. Takich chorób jest ponad 100! Znacząco obniżają jakość życia cierpiących na nie osób.

Amerykańska lekarka dr Blum udowadnia, że choroby autoimmunologiczne „są odwracalne i uleczalne, jeśli odpowiednio szybko zajmiemy się ich przyczynami, zanim się rozwiną i doprowadzą do nasilenia bólu, kalectwa, a nawet śmierci”.

Dr Blum jest certyfikowanym lekarzem medycyny prewencyjnej i adiunktem klinicznym na wydziale medycyny prewencyjnej w Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku i założycielką Centrum Zdrowia Blum.

Jedzenie to lekarstwo

- Ze względu na epidemię otyłości oraz obsesję na punkcie wyglądy większość ludzi koncentruje się na odchudzaniu i liczeniu kalorii. Nie jest to właściwe podejście do odżywiania. Musimy przestać skupiać się na kaloriach i rozumieć, że pożywienie spełnia określoną funkcję i powinniśmy wybierać pokarmy w oparciu o informacje, jakie wprowadzają do naszego organizmu. Odżywiając się w ten sposób, możemy zapobiegać chorobom, leczyć je - mówi dr Susan S. Blum.

Niestety faktem jest, że większość z nas je fatalnie! Niezdrowe, trujące wręcz fastfoody, słodycze, napompowane chemią mięso, do tego tabletki przeciwbólowe, które wielu łyka jak cukierki. To powoduje, że nasze jelita są w okropnym stanie i ponosimy tego konsekwencje. A lekarze zwyczajnie nie informują nas o tym jak powinniśmy o siebie dbać. Leczą objawy jednej choroby nie patrząc na to, że jednocześnie nam szkodzą. Rzadko można spotkać medyka, który na pacjenta patrzy całościowo. Bardzo nad tym ubolewam. Dlatego nie mamy wyjścia, musimy pomóc sobie sami – zdrowo jedząc. Serdecznie Państwa do tego namawiam.

Potrzebujemy nadziei

Dr Blum uważa, że najtrudniejszy moment to ten, kiedy pacjent otrzymuje diagnozę od lekarza. Dowiaduje się zwykle, że nic nie może zrobić i nie ma szans na wyleczenie. Dostaje jedynie leki, aby kontrolować objawy.
- Wielu pacjentów poddaje się, popada w przygnębienie i ogarnia ich poczucie beznadziei. Z pewnością nie jest to droga do zdrowia! Ludzie potrzebują nadziei. Muszą wiedzieć, że mogą odnaleźć przyczynę choroby, pozbyć się jej i poczuć się lepiej bez pomocy leków. Chorzy muszą mieć poczucie, że jest coś, co mogą dla siebie zrobić” - podkreśla autorka książki.

Zgadzam się z tym! Potrzebujemy nadziei, ale kto ją nam da jeśli nie my sami? Aż 80 proc. wszystkich chorób spowodowanych jest złym odżywianiem i brakiem ruchu! Wstań sprzed telewizora, ja nie mam go w ogóle, bo nie potrzebuję. Odłóż chipsy, czekoladki, ciasteczka, gotowe obiady. Zacznij się ruszać, wyjdź na spacer. Spędzaj dużo czasu na zewnątrz, regularnie ćwicz. Zamiast pakować w siebie śmieci ugotuj zdrową zupę, przyrządź sałatkę z warzyw, zrób sobie własnoręcznie owocowy koktajl – bez cukru i konserwantów. Wystarczy, że tylko zechcesz to zrobić. Twoje zdrowie jest w twoich rękach!

Sugestie dr Blum odnośnie zdrowej diety:

unikaj przetworzonych pokarmów, także tych bezglutenowych

jedz często, najlepiej kolorowe warzywa i owoce (te ekologiczne!), zwłaszcza odtruwające i zawierające karotenoidy

zadbaj o prawidłowe utrzymanie poziomu cukru we krwi. Wychodząc z domu zabieraj ze sobą orzechy i nasiona
wybieraj drób bez hormonów i antybiotyków, a także mięso od zwierząt karmionych trawą (najlepsza jest jagnięcina)

jeśli jesteś wegetarianinem zapewnij organizmowi białka z ryżu, quinoi, amarantusa, prosa i gryki
pij dużo czystej wody (nie z plastikowej butelki), dzięki czemu twój organizm łatwiej pozbędzie się toksyn.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
AENHM
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.