Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Zdrowie z drzewa oliwnego

25 stycznia 2019
Autor: Zbigniew T. Nowak

Żadne inne drzewo, jak właśnie oliwne nie posiada tak bogatej historii. Jest ono uprawiane przez człowieka co najmniej od 5500 lat. Należy też do bardzo długowiecznych – żyje nawet 3000 lat, bo wykazuje wyjątkową odporność zarówno na choroby, jak i szkodniki (rośliny te produkują specjalne substancje chroniące je przed nimi).

Z Kart Starego i Nowego Testamentu

O drzewach oliwnych często wspomina także Stary i Nowy Testament. To właśnie gałązka oliwna, z którą przyfrunęła w dziobie gołębica do Arki Noego, miała być zwiastunem końca potopu. Od tysięcy lat z owoców oliwki europejskiej (po łacinie Olea europaea) tłoczy się słynną i cenioną na całym świecie oliwę. To imponujące drzewo uprawia się najczęściej w krajach śródziemnomorskich, jak Grecja, Włochy, Hiszpania, ale nie tylko. Gaje oliwne (bo tak nazywa się sady czy plantacje tych drzew) znajdują się np. w Australii, Indiach, Izraelu, Jordanii, Turcji i na Cyprze.
Owoce (oliwki) wraz z pestkami zawierają w swym składzie od 40 do 60 proc. tłuszczów (głównie jednonienasyconych w postaci kwasu oleinowego).

Tłoczy się z nich właśnie oliwę, która obfituje m.in. w witaminy A, D, E i K. Niefiltrowana, z pierwszego tłoczenia (tzw. extra virgin) oliwa ma kolor zielonkawozłocisty i jest mętna (posiada cząstki owoców). W smaku ma wyraźnie wyczuwalną goryczkę świeżych oliwek. Na 1 litr dobrej jakości oliwy trzeba zużyć od 3 do 5 kg owoców. Aby uzyskać oliwę z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości, oliwki muszą trafić do tłoczni w ciągu 24 godzin od ich zbioru.

Zapewnia dłuższe życie

Nie od dziś wiadomo, że oliwa z oliwek to wręcz rewelacyjny środek zapewniający człowiekowi długowieczność. W tych krajach, gdzie używa się jej więcej (np. Grecja, Włochy, Hiszpania), o wiele rzadziej odnotowuje się zachorowalność na zawał serca, udar mózgu i wszelkie inne konsekwencje miażdżycy.

Według licznych badań naukowych spożywanie jej w codziennych posiłkach w ilości co najmniej 2 łyżek zdecydowanie redukuje poziom cholesterolu – może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego o 9,5 proc., zdradliwej frakcji LDL o 12,2 proc., natomiast trójglicerydów nawet o 25,5 proc. Znajdujące się w niej bardzo aktywne polifenole (szczególnie dużo jest ich w oliwie z pierwszego tłoczenia – niefiltrowanej) chronią nas przed utlenianiem wskutek wolnych rodników frakcji LDL cholesterolu i odkładaniem się tych złogów w postaci tzw. blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Stanowią one zatem skuteczną broń m.in. przed chorobą wieńcową, zawałem serca, udarem mózgu i miażdżycą naczyń mózgowych. Ponadto chronią przed nowotworami. Aby spotęgować działanie przeciwmiażdżycowe, oliwę z oliwek warto łączyć z czosnkiem.
Jako ciekawostkę podam, że oprócz oliwy z oliwek przydatność w leczeniu miażdżycy mają także liście oliwki (w aptekach można kupić gotowe preparaty z ich wyciągu).

Oliwę z oliwek przede wszystkim zalecamy stosować w postaci świeżej – jako dodatek do sałatek, surówek, spaghetti, domowego majonezu itd. Są też i tacy, którzy lubią maczać sobie w niej chrupiący, razowy chleb i w takiej postaci zjadać go np. na kolację. Oczywiście oliwa z oliwek służy także do smażenia, ale tu trzeba wybrać odpowiedni jej rodzaj (oliwa z pierwszego tłoczenia extra virgin może niekiedy powodować gorzknienie potraw – zwłaszcza gdy ktoś nie jest przyzwyczajony do jej smaku).

Pożytek z liści oliwki europejskiej

W ostatnim czasie w światowej literaturze medycznej opublikowano mnóstwo interesujących doniesień naukowych na temat leczniczego działania liści oliwki europejskiej. Okazuje się, że posiadają np. wyjątkową zdolność niszczenia bakterii chorobotwórczych, np. Helicobacter pylorii (którą uważa się za główną przyczynę choroby wrzodowej żołądka), Staphyloccos aureus (gronkowiec złocisty) itd. Wyciąg z liści oliwki wykazuje także korzystne wpływ na układ odpornościowy organizmu, gdyż pobudza proces fagocytozę, a więc niszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych. Niszczy poza tym wirusy, np. HIV-1.

Trzeba też koniecznie wspomnieć o wynikach badań klinicznych dotyczących przeciwnowotworowego działania liści tego drzewa. Tu najczęściej wspomina się o dobrych rezultatach osiąganych w leczeniu raka skóry, piersi i pęcherza moczowego.

Oliwa z oliwek oraz wyciąg z liści oliwki europejskiej od dawna cieszy się ogromną popularnością także w kosmetyce. Nie tylko zapewniają skórze właściwe nawilżenie, ochronę przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, które sprzyjają jej starzeniu oraz sprawiają, że staje się ona wręcz aksamitna w dotyku i zregenerowana. 

 

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
SDWPZ
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.