Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Sól - biała śmierć czy niezbędny lek?

14 stycznia 2019
Autor: Nina Grella

Wszystko zależy od tego, ile tej najpopularniejszej w świecie przyprawy będziemy używać. Dr Iwan Nieumywakin, autor wielu książek o problemach naszego zdrowia, w tym z wszech miar godnej polecenia książeczki "Sól - lecznicze właściwości" wydanej przez białostocki Vital, odpowiada na to pytanie w sposób prosty: nadmiar soli może być zły, ale niedobór jeszcze gorszy! Kieruje te słowa przede wszystkim do tych osób, które rezygnują całkowicie ze stosowania tej przyprawy, w tym zwłaszcza wegetarian.

Sól jest po prostu niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a jej całkowity brak skutkuje bólami głowy, depresją szybkim męczeniem się, rozdrażnieniem. Można ją wprawdzie zastąpić niektórymi warzywami - chrzanem, czosnkiem cebulą, pietruszką, kminkiem selerem, żurawiną, ogórkiem i pomidorem a także niektórymi owocami (pomarańcze, śliwki), ale całkowite odrzucenie soli powoduje obniżenie ciśnienia krwi co grozi zawałami i wylewami.

A swoją drogą wymienione wyżej warzywa powinny tak czy owak stale gościć na naszych stołach, bo poza solą zawierają też niezbędny dla naszego organizmu potas.

Tak więc sól jest dla nas niezbędna, byle nie w nadmiarze. Jej dzienna dawka - zdaniem doktora Iwana Nieumywakian - nie powinna przekraczać 2,5 do 3 gramów. Szkopuł w tym, że obecnie przeciętny Europejczyk zjada dziennie około 15 gramów soli, w co wliczona jest także, poza solą w czystej postaci, tzw. dawka ukryta. Uwzględniając tę dawkę Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie nie więcej, niż 6 gramów dziennie chlorku sodu..

Dr Iwan Nieumywakian podkreśla:

- Sód i chlor, z których składa się sól spożywcza, wchodzą w skład każdej cieczy znajdującej się w organizmie (krwi, moczu, potu, śliny, łez, plwociny), uczestniczą w procesie trawienia (gdyby nie było kwasu solnego w żołądku, jedzenie nie byłoby strawione), uczestniczą w przemianie materii, ochraniają narządy wewnętrzne przed urazami (sód neutralizuje nadmiar kwasów organicznych i nieorganicznych powstających w wyniku przemiany materii), regulują ciśnienie osmotyczne oraz ilość płynów zatrzymywanych w tkankach.

Sód ponadto reguluje ciśnienie krwi oraz skurcze mięśni (w tym mięśni serca), wpływa na perystaltykę jelit, pełni także wiele innych funkcji w organizmie. Ale jego nadmiar, spowodowany nadmiarem soli, może powodować zatrzymywanie się wody w organizmie, co grozi nadciśnieniem oraz nadmiernym obciążeniem serca i nerek. Dlatego dietetycy radzą stosowanie w kuchni soli niskosodowej, w której 30 proc. sodu zastępujeą potas i magnez, co jest bardzo korzystne dla zdrowia. Zalecana dawka dzienna takiej soli wynosi 5-6 gramów. Taka sól jest zwłaszcza zalecana dzieciom, ale także dla ludzi cierpiących na nadciśnienie, chorobę wieńcową serca, cukrzycę, wrzody żołądka i dwunastnicy a także dla osób uskarżających się na bóle kręgosłupa.

Doktor Nieumywakin zaleca dużą ostrożność we wprowadzaniu soli do diety dzieci. O ile kobiecie w ciąży można pozwolić na zaspakajanie apetytu na słone potrawy, to natychmiast po porodzie należy ze słonych potraw zrezygnować. Ostrzega:

- Przyroda sama zadbała o to, by w diecie niemowlaków, na przykład w mleku matki, znajdowała się odpowiednia ilość tego surowca. Dla porównania, mleko krowie zawiera 25 razy więcej soli niż mleko matki, dlatego też nie nadaje się do karmienia noworodków.

Odradza także dokarmianie 2-3-miesięcznych niemowląt stałymi pokarmami. Można je wprowadzać najwcześniej w 4 - 6 miesiącu życia dziecka.
Wielką wartością tej niewielkiej rozmiarami książki są także rozdziały poświęcone leczeniu solą.

Proponuję wypróbujcie jego sposobu na katar:

Do szklanki z ciepłą przegotowaną wodą wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i tak często, jak to tylko możliwe, przepłukujemy nos solanką, która ma takie samo stężenie jak surowica krwi, dlatego nie podrażnia śluzówki nosowej. Pomaga też oczyścić gardło i struny głosowe i usuwa zbędne płyny wydostające się z zatok szczękowych.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
KKSML
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.