Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Niezwykłe masło ghee

9 stycznia 2019
Autor: Nina Grella

Podstawowym tłuszczem w mojej kuchni jest święty tłuszcz ajurwedy - masło ghee. Wciąż nie mogę zrozumieć, dlaczego sklepy ze zdrową żywnością nie mają w swojej ofercie tego wspaniałego tłuszczu. W Warszawie można go kupić w sklepach indyjskich, ale o wiele lepiej (i taniej!) zrobić je sobie w domu. W mojej rodzinie używano tego masła od pokoleń (mam wschodnie korzenie). Nie nazywało się wprawdzie ghee, tylko masło sklarowane, ale w spiżarni mojej mamy było zawsze.

W Indiach masła ghee używa się przede wszystkim do w kuchni, ale równie często wykorzystuje do celów leczniczych. Ma bowiem cudowną właściwość - jest błogosławieństwem dla jelit, pomaga bowiem pozbyć się wzdęć i igazów. Gdy dodamy go do wzdymających potraw, zapomimy o tej ich niemiłej przywarze. Dlatego w pierwszym rzędzie namawiam Was do omaszczania ziemniaków masłem ghee, wiele bowiem osób nie zdaje sobie sprawy, że właśnie one mają one mają silne właściwości "gazotwórcze". Okraszone masełkiem ghee z odrobiną pieprzu są bardzo smaczne i pięknie pachną. Najlepiej przygotować sobie od razu, przy rozlewaniu sklarowanego masła, ghee pieprzowe. Należy po prostu odlać część masła (najlepiej gdy wchodzi ono w fazę półpłynną, bo dodany wcześniej pieprz opadnie na dno garnuszka), dosypać świeżo mielonego pieprzu, wymieszać i delektować się smakiem ziemniaków. Z kolei ghee z kardamonem pomaga przy biegunkach.

Znany i ceniony na całym kontynencie amerykańskim lekarz ajurwedyjski - dr Vasant Lad (polecam jego doskonały poradnik "Ayurweda - starożytna medycyna Dalekiego Wschodu"), tak oto uzasadnia wysoką pozycję ghee w na liście najwartościowszych produktów żywieniowo - leczniczych:

"Doskonale poprawia apetyt, roznieca agni (ogień trawienny, przyp. N.G.) i podnosi aromat potraw. Pomaga także na trawienie ponieważ, stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Ponadto podnosi inteligencję, rozumienie, pamięć i ojas (czyt. odżas - produkt końcowy trawienia i asymilacji pokarmu, czyli najczystsza esencja metabolizmu, przyp. N.G.). Likwiduje zaparcia wtedy, gdy przyjmuje się je z ciepłym mlekiem. Gdy jada się ghee razem z leczniczymi ziołami, przenosi się ich medyczne właściwości do tkanek ciała. W połączeniu z lukrecją lub tatarakiem ma szerokie zastosowanie jako lekarstwo ajurwedyczne.

Ghee leczy chroniczną gorączkę, anemię i choroby krwi, jest również skuteczny przy odtruwaniu. Nie podnosi poziomu cholesterolu, jak to czyni wiele innych tłuszczów. (...) Przyśpiesza gojenie się ran, leczy wrzód żołądka i zapalenie okrężnicy. Jest ogólnie dobre na oczy, nos i skórę."

Od siebie dodam, że posiada jeszcze jedną wspaniałą cechę - w przeciwieństwie do świeżego masła, można na nim smażyć, gdyż jako tłuszcz całkowicie odbiałczony, nie przypala się. Osobiście od lat używam do smażenie wyłącznie tego tłuszczu.

W sumie, bardzo warto - w trosce o własne zdrowie i podniebienie - zastąpić margarynę i oleje - masłem ghee.

A oto przepis na jego wykonanie:

Kupujemy wyłącznie masło bez jakichkolwiek dodatków, o najwyższej zawartości tłuszczu (82 proc), najlepiej od razu kilogram. Topimy je wolno, na minimalnym ogniu w szerokim rondlu, przez 20 - 30 min., aż przynajmniej część piany opadnie na dno, masło zacznie pachnieć migdałami lub prażoną kukurydzą. Resztę piany starannie usuwamy, by nie dostała się do garnuszka, w którym ghee będzie przechowywane. Początkowo zlewałam je do kamionki przez muślin, potem wyćwiczyłam się i nie przelewam nawet przez sitko. Chodzi o to, aby na dno garnuszka, w którym ghee będzie przechowywane, nie dostał się osad z dna rondla.

Ghee przechowujemy poza lodówką, by nie zaburzać jego cennych właściwości energetycznych. W kuchennej szafce może być przechowywane przez długie tygodnie, a nawet miesiące.

Kiedy tylko zdecydujecie się wprowadzić ghee do Waszej kuchni, pokochacie je tak jak ja. Wierzcie mi, zasługuje na to!

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
NTPYL
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.