Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Czarnuszka, czyli złoto faraonów

31 grudnia 2018
Autor: Nina Grella

Niby banalna czarnuszka siewna, a jej rewelacyjne prozdrowotne walory znali już i doceniali faraonowie egipscy. Dziś w wielu krajach uważa się ją za jeden z najwartościowszych mikroelementów w zdrowej kuchni. Ta skromna, niewymagająca roślina posiada niezwykłe walory. Przede wszystkim wzmacnia nasz układ odpornościowy.

"Długotrwały stres i silne obciążenie psychiczne, zanieczyszczenie środowiska naturalnego, brak snu i ruchu, niewłaściwa dieta prowadzą do osłabienia układu odpornościowego i zaburzają jego funkcję chroniącą organizm przed chorobami. Dotyczy to coraz większej liczby ludzi w krajach uprzemysłowionych" - czytamy w wydanej przez wrocławską oficynę PURANA książce "Czarnuszka siewna w medycynie naturalnej" autorstwa lekarzy Petera Schleichera i Mohameda Saleha.

Okazuje się, że właśnie czarnuszka jest jedną z roślin silnie uodparniających. Od wielu wieków cenią ją wszystkie kraje Orientu i dobrze na tym wychodzą. Dawna medycyna europejska też ją doceniała, ale współczesna o niej zapomniała, a powrót tego cennego ziela siewnego zawdzięczamy... niemieckiemu koniowi wyścigowemu imieniem Baronesse.

Nikt nie potrafił go wyleczyć, więc weterynarz skontaktował się z lekarzem egipskim. Ten zalecił czarnuszkę i koń nie tylko wyzdrowiał, ale stał się niezwykle silny. Rozpoczęto więc badania nad czarnuszką, które trwają do dziś. W efekcie ludzie przypomnieli sobie o tej niezwykłej roślinie i zaczęła się jej wielka kariera najpierw w Niemczech, a teraz także w innych krajach.

Olej z czarnuszki o charakterystycznym, uroczym zielonym kolorze - w krajach Orientu stosuje się go w alergiach i stanach zapalnych, w dolegliwościach menstruacyjnych, do poprawy nastroju przy depresjach, w astmie oskrzelowej, przy zapaleniu oskrzeli, w atopowym zapaleniu skóry, u mężczyzn z zaburzeniami potencji.

Niegdyś w Europie stosowano go w chorobach żołądka i płuc, żółtaczce, ceniony był jako środek moczopędny, był też cenionym środkiem do pobudzania laktacji u karmiących matek. Współcześni uczeni amerykańscy odkryli jego zdolności bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, a także, że czarnuszka siewna obniża poziom cukru we krwi.
Wiele mówi się tez o jej właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwcukrzycowych. Zwłaszcza obiecujące są doświadczenia z użyciem komórek ludzkiego szpiku kostnego i komórek nowotworowych.

Bezpośrednim wynikiem terapii przy zastosowaniu oleju z czarnuszki siewnej było 250-krotne pomnożenie komórek z szpiku kostnego i niemal 50-procentowe zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych. Dlatego też podanie oleju z czarnuszki w istotny sposób wspomaga każdą terapię antynowotworową.

Starajmy się więc wspomagać nasze zubożałe w skuteczne mikroelementy pokarmy zdrowymi olejami (a jest ich coraz więcej), zwłaszcza Czarnym Kminem czyli złotem Faraonów, jak kiedyś czarnuszkę nazywano.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
YSTJQ
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.