Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Twój wewnętrzny strażnik i lekarz

23 września 2018
Autor: Nina Grella

Co w ogromnym stopniu decyduje o długości i jakości twojego życia? Co jest filarem twojego zdrowia? Odporność, czyli układ immunologiczny.

Zła dieta, smog, stres

Zbyszek T. Nowak to doskonały znawca ziół. Autor ponad 50 książek, a ostatnio także stały bywalec i ekspert TVP 2 w programie telewizji śniadaniowej „Pytanie na śniadanie”. A przy okazji człowiek niezwykle mądry, ciepły i sympatyczny, w jednej ze swoich najnowszych książek pt. „Zdrowie i odporność. Reaktywacja” pisze tak:

- To niezawodny, wewnętrzny lekarz i strażnik, który w dzień i w nocy broni nie tylko przed bakteriami, wirusami czy grzybami chorobotwórczymi, ale i tworzącymi się zmutowanymi komórkami dającymi początek nowotworom. Dlatego warto o niego nieustannie dbać w każdym wieku – podkreśla znawca roślin leczniczych.

Co jest zagrożeniem dla naszego układu immunologicznego? To niewłaściwa dieta, śmieciowe jedzenie, niezdrowy, czasami wyniszczający tryb życia, stres i pośpiech. Do tego zagrożenia cywilizacyjne takie jak smog czy elektrosmog. Co więc robić by się nie dać chorobom?

Unieszkodliwić „łobuza”

Układ odpornościowy tworzą: grasica, węzły chłonne, migdałki, podniebienie, szpik kostny, wyrostek robaczkowy, śledziona. To także naczynia limfatyczne i wyspecjalizowane komórki – limfocyty, granulocyty i makrofagi. Kiedy do organizmy przedostaje się intruz, natychmiast zostaje wysłany sygnał ostrzegawczy do komórek odpornościowych. Jeśli działają prawidłowo to lokalizują „łobuza”, otaczają i w końcu neutralizują. Ten proces w medycynie nazywany jest fagocytozą. Kiedy komórki odpornościowe nie radzą sobie z problemem, a intruzów przybywa, do gry wkracza druga linia obrony organizmu: immunoglobuliny, specyficzny rodzaj białek. Niestety one także nie zawsze działają jak należy, osłabione przez nas samych i cywilizację, w której żyjemy. W efekcie nawet zwykła grypa może być dla nas śmiertelnym zagrożeniem. A pamiętać należy, że odporność obniża się z wiekiem! To, co w młodości przechodzimy bez komplikacji, w wieku dojrzałym staje się dużym problemem. Zwłaszcza, jeśli dodatkowo cierpimy np. na miażdżycę, depresję, cukrzycę, które często prowadzą do obniżenia odporności organizmu.

Trzeba być cierpliwym

- Wcale nie musisz wydawać pieniędzy na drogie, często reklamowane środki lecznicze. Nie musisz też uprawiać w domu lub ogródku ziół, czy też posiadać tajemną wiedzę zielarską. W mojej książce pt. „Zdrowie i odporność. Reaktywacja” znajdziesz wskazówki, jak wybrać i gdzie znaleźć oraz jak bezpiecznie, skutecznie zastosować niezawodne leki z apteki przyrody. Niektóre z nich można mieć nawet za darmo – podkreśla znawca ziół.

Jak zastąpić pełne chemii pigułki tanimi specyfikami, które oferuje ekomedycyna XXI wieku? W książce Zbyszka T. Nowaka znajdą Państwo proste i wypróbowane receptury na napary, nalewki, syropy, sok i inne leki. Są w niej także przepisy na surówki i sałatki przywracające zdrowie z wykorzystaniem łatwo dostępnych roślin z apteki Pana Boga. A wszystko to podparte najnowszymi wynikami badań naukowych.

Trzeba sobie jednak zdać sprawę z tego, że nie istnieje żaden cudowny specyfik, który postawi nas na nogi w ciągu kilku dni czy tygodni. Kuracje wspierające układ odpornościowy są długotrwałe. Wymagana przy nich jest cierpliwość, systematyczność, regularność.

Chemii już dziękujemy

Problem z układem odpornościowym jest taki, że nie lubi chemii. Próby wzmacniania go syntetykami nie są skuteczne.

- Powiem więcej, syntetyki nawet pogarszają jego funkcjonowanie. Nadzieja zatem w roślinach leczniczych. W ostatnim czasie nauka przebadała ich mnóstwo i okazało się, że niektóre są prawdziwym dobrodziejstwem w pobudzaniu sił odpornościowych organizmu. Dlatego opisuję je, obyście tylko państwo chcieli korzystać z ich dobrodziejstw – podkreśla Zbyszek T. Nowak.

Jeżówka, aloes, czosnek pospolity, babka lancetowata, imbir lekarski, mniszek, pokrzywa, nagietek, wiesiołek, a nawet płatki owsiane mogą wzmocnić naszą odporność. Te ostatnie to niezwykle tanie źródło zdrowia, ale uwaga! Nie zaleca się ich zjadać przez zbyt długi czas. Trzeba robić przerwy. Szczególnie powinny to robić osoby, które mają problemy ze stanem zapalnym i bólem stawów oraz zaawansowaną osteoporozą. Płatki owsiane zawierają bowiem kwas szczawiowy, który reagując z wapniem, albo utrudnia jego wchłanianie, albo odkłada się w stawach w postaci złogów szczawianu wapnia. Za to płatki są skarbnicą cennego dla zdrowia beta-glukanu. Wiąże się on z receptorami komórek szybkiego reagowania układu odpornościowego – neutrofilami, skutkiem czego jest skuteczniejsze niszczenie chorobotwórczych drobnoustrojów.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
NSBXC
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.