Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Marta Gotuje (cz. 3) - Bezglutenowy Świąteczny tort żurawinowy

10 grudnia 2018
Autor: Marta Gawron

Witajcie w kolejnym odcinku naszego cyklu!

Pozostajemy w temacie słodkości. Dzisiaj mam dla Was przepis na mój ulubiony, przepyszny Świąteczny tort żurawinowy!

Przy jego przygotowaniu należy uzbroić się w cierpliwość, ale zapewniam, że efekt jest tego wart!

Bezglutenowy Świąteczny tort żurawinowy

Składniki

Piegowaty biszkopt:

7 dużych jaj

1 szklanka cukru brzozowego / zwykłego cukru

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki ryżowej

2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki maku

Mus żurawinowy:

250 g świeżej żurawiny

1/2 szklanki cukru brzozowego/zwykłego cukru

sok z połowy cytryny

300 ml śmietanki kremowej 30%

5 pełnych łyżeczek żelatyny

Mus z białej czekolady:

500 ml śmietany kremówki 30%

5 tabliczek białej czekolady

2 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji tortu:

500 ml śmietanki kremówki 36%

szyszki, garść żurawiny, gałązki rozmarynu/gałązki świerku


Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania musów - muszą leżakować w lodówce przez 12 godzin, dlatego warto przygotować je dzień wcześniej.

Mus z białej czekolady:

Śmietankę kremówkę podgrzej do wysokiej temperatury, pamiętaj jednak aby jej nie zagotować.

Gdy śmietanka pod wpływem temperatury zaczyna lekko parować, zdejmij z palnika i dodaj do niej połamaną na mniejsze kawałki, białą czekoladę.

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Następnie schłódź w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

Po upływie tego czasu, wyciągnij masę czekoladową i ubij za pomocą końcówek do ubijania białek, na puszysty, gęsty krem.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (ok. 50 ml) wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 10-15min. do napęcznienia.

Dodaj do niej 2-3 łyżki kremu z białej czekolady, wymieszaj (dzięki temu w masie nie powstaną grudki)

Tak przygotowaną żelatynę możesz teraz dodać do musu - dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 godziny.

Mus żurawinowy:

Żurawinę umyj, umieść w garnku.

Dodaj do niej cukier i sok z cytryny, całość podgrzewaj do momentu wrzenia.

Zdejmij z palnika, przestudź, następnie umieść w lodówce.

Schłódź przez co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie, ubij na sztywno śmietankę kremówkę (pamiętaj- śmietanka musi być dobrze schłodzona) i delikatnie wymieszaj z masą żurawinową.

Umieść w lodówce na kolejne 9 godzin.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (ok. 50 ml) wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 10-15min. do napęcznienia.

Dodaj do niej 2-3 łyżki masy żurawinowej, wymieszaj.

Całość dokładnie wymieszaj zresztą masy i odstaw na 2 godziny.

Piegowaty biszkopt

Ważne! Jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

Zacznij od przygotowania piekarnika i blaszki :)

Piekarnik ustaw na temperaturę 170 stopni z opcją termoobiegu, blaszkę o średnicy 26 cm wyłóż papierem (sam spód).

Oddziel białka od żółtek.

Zacznij ubijać białka zaczynając od najniższych obrotów, stopniowo zwiększaj moc.

Kiedy uzyskasz dość gęstą, białą pianę, zacznij do niej dodawać cukru - stopniowo - łyżka po łyżce.

Ubijaj białka do uzyskania bardzo gęstej błyszczącej piany. Po chwili dodaj do ubitych białek żółtka - również ostrożnie, żółtko po żółtku (białka nie mogą nam opaść).

Kiedy uzyskamy piękną waniliową masę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy miks mąk w 3 turach - szybko, ale delikatnie mieszamy masę biszkoptową (nie wsypuj nigdy mąki naraz, masa biszkoptowa wtedy opadnie, a ciasto nie wyrośnie).

Dodaj do masy mak, wymieszaj ostrożnie łyżką.

Całość przelej na blaszkę i umieść w piekarniku na środkowej półeczce. Piecz 40 minut.

Po tym czasie, otwórz piekarnik... (... i tu zdradzę Ci sekret udanego biszkopta !) chwyć blachę oburącz - koniecznie załóż rękawice kuchenne, wyjmij blachę z piekarnika, unieś ją na wysokość ok. 50 cm nad podłogę i upuść z tej wysokości, tak aby blacha płasko uderzyła o podłoże (TO NIE ŻART! :) dzięki temu zabiegowi biszkopt nie opadnie!).

Teraz pozostaw biszkopt w blaszce do pełnego wystudzenia.

Gotowe!

Wystudzone ciasto wyjmij z blachy - aby nie zniszczyć ciasta, pomóż sobie nożem, delikatnie oddzielając po obwodzie, biszkopt od metalowej blaszki.

Przygotuj sobie ostry nóż i przekrój biszkopt tak, aby powstały 3 jednakowe biszkoptowe koła (każde powinno mieć ok. 2 cm grubości)

Przygotuj 250ml wody z połową soku z cytryny.

Pierwszy blat biszkoptu umieść na niskiej paterze.

Namocz biszkopt 1/3 wodnej mikstury.

Wyłóż na niego połowę musu żurawinowego, rozprowadź po całym biszkopcie.

Następnie, jako kolejną warstwę rozprowadź połowę musu z białej czekolady.

Całość przykryj kolejnym blatem biszkoptowym.

Wyłóż masy na biszkopt dokładnie w taki sam sposób.

Całość przykryj ostatnim (trzecim) blatem.

Tak przygotowany tort schłódź w lodówce przez minimum 3 godziny.

Nastęnie zabierz się za dekorowanie :)

Ubij na sztywno śmietanę kremówkę, wyłóż dokładnie na cały tort i udekoruj według własnych upodobań :)

GOTOWE ! :)

 

*jak uzyskać oszronione żurawiny do dekoracji? To nic trudnego!

Skarmelizuj 4 łyżki cukru na patelni do złotego koloru.

Dodaj do niego żurawiny, zdejmij z patelni (ostrożnie, bo będą gorące), obtocz w cukrze pudrze.

Odstaw do skrystalizowania :)

SMACZNEGO!!!

 

Miłośników gotowania zapraszam również na mój profil na Facebooku: @bialykrukgotuje

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: marta gawron

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
HBXLD
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.