Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Olejek lawendowy – zapach lata dla zdrowia i urody

19 grudnia 2018
Autor: Renata Zdebel

Olejek Lawendowy to bardzo łagodny olejek eteryczny, który regeneruje i wygładza skórę. Ma też działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Jest wprost idealny do aromaterapii, łagodzi stres, relaksuje i poprawia nastrój. Głównymi składnikami olejku lawendowego są octan linalilu i linalol. Stwierdzono też obecność małych ilości furfuralu, beta-ocymenu, ketonu etylowo-n-amylowego, α-pinenu, eukaliptolu, octanu D-bornylu, kariofilenu i kumaryny oraz przypuszczalną obecność aldehydu walerianowego, karwonu i tymolu.

W olejkach ekstrakcyjnych stwierdza się dużo większe ilości kumaryny. Zidentyfikowano też eter metylowy umbeliferonu.

Lawenda to roślina rosnąca w rejonach Morza Śródziemnego. Z tej rośliny pozyskiwany jest napar i najbardziej popularny olejek lawendowy.

Antyseptycznie

Ma również działanie antyseptyczne, które jest wykorzystywane w produktach takich jak toniki i pasty do zębów. Może on wpłynąć również na zmniejszenie potliwości, dlatego jest składnikiem dezodorantów oraz preparatów do stóp. Wykorzystywany jako balsam lub olejek do masażu poprawia krążenie a co za tym idzie jest pomocny w zwalczaniu cellulitu.

Stosowany bezpośrednio na skórę sprawdzi się w przypadku ukąszenia owadów łagodząc nieprzyjemne objawy. Można go wykorzystać w przypadku poparzeń skóry, również tych słonecznych. Olejki eteryczne stosuje się w niewielkich ilościach, trzeba z nimi uważać nawet w przypadku lawendowego, który jest dość łagodny. Przed wykorzystaniem olejku na większej partii warto zrobić próbę i sprawdzić reakcję skóry.

Dla zdrowia i urody

Może być wykorzystywany zewnętrznie jako kosmetyk lub do inhalacji. Jest to jeden z najbardziej łagodnych olejków eterycznych a za razem bardzo wartościowy. Jest najczęściej wykorzystywanym olejkiem zapachowym przy produkcji perfum. Można go stosować bezpośrednio na skórę oraz jako dodatek do kąpieli, kremów, balsamów i wcierek.

Stosowany dla urody olejek działa na skórę regenerująco i wygładzająco. Ma dużą zawartość antyoksydantów, które działają ochronnie i opóźniają procesy starzenia się. Dodatkowo jest antybakteryjny i sprawdzi się dla cery problematycznej. Z tego powodu jest wykorzystywany jako dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych do skóry i włosów.

Na włosy

Olejek wpływa pozytywnie na kondycję włosów. Stymuluje on porost włosów oraz jest przydatny w problemach ze skórą głowy takich jak nadmierne przetłuszczanie się oraz problemy ze skórą głowy. Wtedy na bazie olejku lawendowego warto wykonać wcierkę, która będzie wcierana w skórę głowy.

Podczas aromaterapii i inhalacji wykorzystywany jest jako olejek relaksujący, łagodzący stres i poprawiający nastrój. Dodatkowo wpływa nasennie wspomagając regulację snu. Olejek ten możemy dodawać do relaksujących kąpieli, może być podgrzewany w specjalnie wyznaczonych do tego kominkach.

W perfumiarstwie

W perfumiarstwie olejek lawendowy był w poprzednich stuleciach bardzo popularny. W XVIII w. niemal wszystkich europejskich dworach królewskich i książęcych korzystano z „Eau de Cologne” – wody kolońskiej Fariny, która rozsławiła Kolonię jako miasto perfum. W skład modnej przez wieki kompozycji wchodziły olejki: bergamotowy, cytrynowy, pomarańczowy – nuta głowy, lawendowy, rozmarynowy – nuta serca, neroli (kwiat gorzkiej pomarańczy) – nuta bazy.

W latach 1910–1915 powstały znane brytyjskie kompozycje zapachowe pierwszych męskich wód toaletowych: „English Lavender” Atkinsona i „Old English Lavender” Yardleya, zastąpionych w 1934 roku przez „Pour un homme” Carona. W tych jednokwiatowych kompozycjach stosowano olejek pozyskiwany z brytyjskiej odmiany lawendy (Lavandula spica)

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
HKIGQ
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.