Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Dobroczynna żurawina

13 grudnia 2018
Autor: Aleksandra Głowacka

Ta wiecznie zielona krzewinka o drobnych, czerwonych i cierpkich w smaku owocach, od dawna jest stosowana przez zielarzy do leczenia zakażeń dróg moczowych, kamicy nerkowej i jako środek wzmacniający odporność organizmu. Współcześnie potwierdziły to badania naukowe przeprowadzane w wielu krajach. Udowodniły dodatkowo korzystny efekt leczenia żurawiną miażdżycy i nadciśnienia. Napoje żurawinowe gaszą także pragnienie w gorączce i orzeźwiają. Ułatwiają trawienie, dobrze wpływają na pracę jelit i pobudzają pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę.

Miażdżyca, choroby układu krążenia

Niezwykłe właściwości przeciwutleniające owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina powodują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów krwi i rozszerzanie naczyń krwionośnych picie żurawiny zmniejsza zapadalność na choroby wieńcowe. Dodatkowo bioflawonoidy, które mają dobry wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżają ryzyko zawałów serca.

Nowotwory

Antyoksydanty zawarte w żurawinie chronią organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.
Starzenie się. Żurawina zapobiega obumieraniu szarych komórek mózgu. Wpływa przez to na spowolnienie procesu starzenia, a także obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona.

Zakażenia dróg moczowych

Ta powszechna dolegliwość, zwłaszcza starszych kobiet, jest tradycyjnie leczona z zastosowaniem terapii przeciwbakteryjnej. Jej skutkiem ubocznym jest zniszczenie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Związki roślinne zawarte w żurawinie ograniczają rozmnażanie się bakterii Escherichia coli w drogach moczowych, nie czyniąc przy tym spustoszenia wśród zamieszkujących jelita pożytecznych drobnoustrojów. Skraca to okres choroby i zapobiega kolejnym infekcjom.

Próchnica, choroby dziąseł i przyzębia

Podobnie jak na E. coli, żurawina działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za te choroby. Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie są dla zębów jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł.

Kamica nerkowa

Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów szczawianowo-wapniowych. Owoc ten nie powoduje zakwaszania moczu, lecz go alkalizuje. Zaleca się nawet stałe jego picie, by zapobiec nawrotom kamicy. Picie żurawiny także odkwasza mocz i rozpuszcza kamienie zawierające moczany.
Wady układu moczowego. Szczególnie zaleca się żurawinę dzieciom z wadami układu moczowego, u których stosuje się tradycyjne leki przeciwbakteryjne bardzo często. Leczy dolegliwości, nie powodując niszczenia flory bakteryjnej.

Przeziębienia

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B. Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy. Stąd działają przeciwgorączkowo i wzmacniają siły odpornościowe organizmu.

Odchudzanie

Żurawina ma doskonałe właściwości odtruwające, pomaga usunąć toksyny i reguluje przemianę materii.

Menopauza

Obecność witaminy P powoduje, że picie żurawiny w okresie menopauzy pomaga osobom cierpiącym na uderzenia gorąca czy zaczerwienienia skóry.

Soki, herbatki i inne

W sezonie jesiennym dostępne są świeże owoce żurawiny, które jednak nie są smaczne na surowo. Najlepiej i najzdrowiej jest wycisnąć z nich sok. Można je również zamrozić i sporządzać soki z odmrażanych owoców, gdyż niewiele tracą ze swych leczniczych właściwości. Z żurawiny można też przygotowywać kompoty, kisiele, galaretkę, konfitury i tzw. żurawiny do mięsa. W sklepach można kupić suszoną żurawinę, w aptekach i sklepach zielarskich preparaty z żurawin w postaci soku, kapsułek i herbatek.

 Artykuł pochodzi z miesięcznika Szaman 2009 rok

Źródło: Szaman

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
IUEOC
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.