Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Węgiel, nie tylko do pieca, czyli nowoczesne kosmetyki

5 grudnia 2018
Autor: Renata Zdebel

Moda na węgiel zawędrowała do... naszych kosmetyczek. Różnego rodzaju specyfiki z tzw. węglem aktywnym, pozyskiwanym z drewna, węgla kamiennego, brunatnego lub z torfu, podbijają rynek i serca, tak kobiet, jak i panów. Śląskie czarne złoto rzeczywiście zaczyna być przekuwane na kruszec przez koncerny kosmetyczne.

Cenne jest detoksykujące i oczyszczające skórę działanie węgla. Początkowo węgiel aktywny był używany do dezynfekcji ran, odtruwania, bo wiąże się z substancjami toksycznymi i nie pozwala im wchłonąć się w przewodzie pokarmowym. Od lat dostępny jest w każdej aptece, leczymy nim biegunki i niestrawność. Może być stosowany nawet u małych dzieci.

Znajdziemy go także w różnego rodzaju filtrach, np. przy uzdatnianiu wody, w lodówkach, maskach gazowych, ale też w papierosach i akwariach. W przemyśle chemicznym stosowany jest jako katalizator. W elektronice jako materiał pozwalający uzyskać wielkie pojemności w superkondensatorach.

Teraz znienacka objawił się nam jako hit poprawiający urodę! W kosmetykach ceni się go za to, że działa na zanieczyszczenia skóry, oczyszcza ją, zmniejsza wypryski i złuszcza martwy naskórek. Działa też antybakteryjnie, koi podrażnioną skórę. Jest swego rodzaju mikroodkurzaczem skóry. Niweluje opuchliznę, minimalizuje uczucie swędzenia i pieczenia (np. po goleniu). Może być stosowany przez alergików i osoby ze skórą wrażliwą.

W ofercie kosmetyki z węglem ma już każda podążająca za innowacjami firma, od tych oferujących produkty z najniższej półki, do takich, gdzie z portfela trzeba na krem wysupłać nawet kilkaset złotych! Są wśród nich maski do twarzy, żele do mycia, serum, płyny micelarne, kremy, peelingi, pasty do zębów, mydła, a nawet szampony i odżywki węglowe do włosów.

Czym tak naprawdę jest węgiel aktywny? To nietoksyczna substancja, tzw. czysty węgiel w węglu, węgiel pierwiastkowy w formie bezpostaciowej (sadza), częściowo w postaci drobnokrystalicznego grafitu.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
PGBAE
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.