Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Marta gotuje (cz. 2): świąteczne babeczki

1 grudnia 2018
Autor: Marta Gawron

Witajcie ponownie w mojej kuchni! Dziś przygotujemy pyszne świąteczne babeczki w dwóch wariantach: bezglutenowe, żurawinowe z aromatycznym kremem oraz intensywnie czekoladowe, bezmączne babeczki!

Święta rządzą się swoimi prawami i nie ma co udawać, dietetyczne nigdy nie będą :)
Nie daj się zwariować szalonym głodówkom, czy restrykcyjnym, odchudzającym dietom.

W tym wyjątkowym dniu ciesz się zapachami i rodzinną atmosferą. Nie rezygnuj na siłę ze smakołyków. Zachowaj zdrowy rozsądek i umiar, a dodatkowa babeczka z kremem nie przysporzy Ci żadnych problemów.

 

Bezglutenowe babeczki żurawinowe z aromatycznym kremem

 

 Składniki:

150 g Mąki ryżowej

 150g mąki kukurydzianej

2 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

2 jajka

150 ml sklarowanego i rozpuszczonego masła lub oleju słonecznikowego

200 g cukru brzozowego (lub zwykłego cukru, jeżeli nie liczysz kalorii :))

200 g jogurtu greckiego

Sok z połowy pomarańczy + otarta z niej skórka (tylko pomarańczowa część)

250 g świeżej żurawiny

100 g białej, drobno posiekanej czekolady

Składniki na krem:

200 g masła (koniecznie w temperaturze pokojowej)

120 ml mleka skondensowanego słodzonego

Ziarenka z 1 laski wanilii

+ barwniki spożywcze, perełki etc. (nie wymagane)


Przygotowanie:

Muffinki:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni ( bez termoobiegu).

Przygotuj formę na muffinki: wszystkie otwory wyłóż pięknymi świątecznymi papilotkami.

W misce umieść „suche” składniki: obie mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.

W wyższym naczyniu umieść „mokre składniki”: jajka, masło, jogurt, sok + cukier. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie ze sobą.

Tak przygotowaną miksturę dodaj do suchych składników i szybko wymieszaj łyżką. Składniki muszą się ze sobą związać, ale nie musi to być gładka, jednorodna masa. Do całości dodaj żurawinę, posiekaną czekoladę oraz skórkę pomarańczową.

Ponownie wymieszaj. Gotową masę wyłóż łyżką do wszystkich papilotek (pamiętaj aby ciasto nie sięgało wyżej niż ¾ wysokości  papilotki. W innym wypadku nasze muffinki wypłyną nam na całą formę i nie będą wyglądały zbyt atrakcyjnie).

Babeczki umieść w piekarniku i piecz na środkowej półeczce przez 25 minut. Po tym czasie, wyciągnij z piekarnika, ostudź.

 

Krem:

Przygotowanie kremu jest równie proste jak babeczki! Pamiętaj tylko o prostej zasadzie - masło musi być w temperaturze pokojowej.

Pokrój masło na mniejsze kawałki (ja dzielę je na 8 równych kosteczek) i umieść je w misie miksera.

Teraz, mikserem, zacznij delikatnie, na małych obrotach rozcierać masło (końcówki do ubijania białka).

Po ok 2 minutach zwiększ obroty i ubijaj masło do uzyskania puchatej, białej masy (to trwa zazwyczaj ok. 10 minut).

Następnie powoli, w kilku turach dodaj mleko skondensowane oraz ziarenka wanilii.

Całą masę ubijaj jeszcze 5 minut, na samym końcu zmniejszając obroty (dzięki temu zabiegowi odpowietrzysz trochę masę).

Gotowy krem warto schłodzić w lodówce ok. 30 minut - wtedy jego konsystencja będzie bardziej plastyczna.

Kiedy Twoje babeczki wystygną, przystąp do dekoracji. Masę możesz zabarwić na dowolny kolor, jeżeli masz taką ochotę, ale  również zwykły, w śmietankowej barwie krem, będzie się pięknie prezentował.

Krem możesz nakładać na babeczki za pomocą łyżki, tworząc na nich puchate obłoczki lub za pomocą tytki cukierniczej.

 

Bezmączne babeczki, intensywnie czekoladowe

 

Składniki:

400 g gorzkiej czekolady

40 ml espresso

2 łyżki białego rumu

200 ml śmietanki kremówki 36%

4 jajka

130 g cukru brzozowego lub tradycyjnego cukru

12 pralinek czekoladowych

Składniki na krem (warto przygotować dzień wcześniej)

250ml śmietany kremówki 36%

200 g białej czekolady

+ barwniki spożywcze, perełki etc. (nie wymagane)

 

Przygotowanie:

Muffinki:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu).

Na środku piekarnika umieść kratkę do pieczenia, a na dolnej szynie blachę z gorącą wodą (muffinki będą piekły się w tzw. Kąpieli wodnej).

Przygotuj formę na muffinki: wszystkie otwory wyłóż pięknymi świątecznymi papilotkami.

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej:

Przygotuj garnek z wodą oraz miseczkę, która będzie opierała się na rancie garna, miseczka nie może dotykać dnem wody! Taką konstrukcję umieść na palniku i podgrzewaj. Do miseczki dodaj połamaną na kostki czekoladę, kawę oraz rum. Czekolada pod wpływem temperatury powinna zacząć się rozpuszczać. Całość razem dokładnie wymieszaj - gdy uzyskasz jednolity, gładki sos, zdejmij go z palnika i przestudź.

W misie miksera umieść jajka z cukrem i zacznij je ubijać (na małych obrotach) przy pomocy końcówek do ubijania białka.  Stopniowo zwiększaj obroty pracy miksera, a całą masę ubijaj do chwili, w której uzyskasz piękną, BARDZO puszystą masę.

W oddzielnym naczyniu, na sztywno, ubij śmietankę kremówkę (ważne aby końcówki miksera były odtłuszczone i suche).

Kiedy wszystkie masy masz już przygotowane połącz je. Zacznij od masy czekoladowej - wlewaj ją wąskim strumyczkiem do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj, tak aby masa jajeczna nie opadła. Na koniec dodaj ubitą kremówkę i wymieszaj.

Masa babeczkowa gotowa!

Gotową masą uzupełnij papilotki - do każdej z nich dodaj po łyżce uzyskanej masy, następnie do każdej papilotki włóż po jednej pralince. Uzupełnij foremki pozostałą masą babeczkową (ta sama zasada! ¾ wysokości!)

Babeczki umieść w piekarniku i piecz na środkowej półeczce przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i ostudź.

Krem:

Śmietanę kremówkę podgrzej do wysokiej temperatury - pilnuj tylko aby się nie zagotowała. Białą czekoladę połam na małe  kosteczki, dodaj do gorącej śmietanki i wymieszaj dokładnie, aby uzyskać jednolitą masę.

Całość studź w lodówce przez 12 godzin.

Dobrze schłodzoną masę ubij mikserem do uzyskania stałej, ładnej plastycznej masy.

GOTOWE!

Jeżeli chcesz, dodaj do kremu barwników spożywczych.

Krem możesz nakładać na babeczki za pomocą łyżki, tworząc na nich puchate obłoczki lub za pomocą tytki cukierniczej :)

 

Pyszne babeczki pięknie uzupełnią Wasz świąteczny stół i z całą pewnością sprawią mnóstwo radości bliskim wam osobą.

SMACZNEGO!!!

Miłośników gotowania zapraszam również na mój profil na Facebooku: @bialykrukgotuje

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Marta Gawron

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
FGMPA
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.