Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Marta gotuje (cz. 1): bezglutenowe „skunksy”!

24 listopada 2018
Autor: Marta Gawron

Nazywam się Marta Gawron i uwielbiam gotować! Chcę tą pasją podzielić się z Państwem.

Gotowanie i pieczenie od kiedy pamiętam były dla mnie formą relaksu i dobrym treningiem cierpliwości. Kocham jedzenie. Uwielbiam poznawać nowe smaki i odtwarzać je w swojej kuchni. Jednak to, co sprawia mi największą przyjemność, to słodycze, ciasta i ciasteczka. Dzięki artystycznemu wykształceniu mój zmysł estetyczny jest bardzo wyczulony. W kuchni staram się wykonywać nie tylko smaczne, ale i piękne potrawy.

Dzisiaj przedstawiam Państwu scones, czyli po mojemu „skunksy”. To angielskie bułeczki w wersji bezglutenowej – zdrowe i pyszne.

Składniki:

80 g mąki kokosowej

100 g mąki ryżowej

2 łyżki cukru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki siemienia lnianego

100 g suszonych pokrojonych fig lub suszonej żurawiny

ziarenka z 1 laski wanilii

50 g masła ( zimnego)

100 ml mleka

1 jajko
skórka i sok z połowy cytryny

1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek


Dodatki do scones (do wyboru): domowa konfitura, krem czekoladowy, śmietanka kremowa lub po prostu masło

  

Przygotowanie:

Na początek rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. W czasie, kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, zdążymy przygotować nasze bułeczki.

W misce umieść suche składniki: mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia, siemię lniane, figi/żurawinę.

Rozetnij laskę wanilii wzdłuż i delikatnie, czubkiem zaokrąglonego noża wyciągnij ziarenka - dodaj je do suchych składników.

Do całości dodaj także pokrojone na małe kosteczki masło i rozgnieć rękami do chwili, w której uzyskasz duże okruchy ciasta.

Mleko leciutko podgrzej i dodaj jajko, dokładnie razem wymieszaj.

Cytrynę umyj i sparz, następnie delikatnie zetrzyj skórkę (tylko żółtą część) na małych oczkach tarki. Dodaj ją do miski ze „suchymi” składnikami.

Do mikstury z jajka i mleka dodaj sok z cytryny. Lekko wymieszaj i wlej do miski z suchymi składnikami. Całość dokładnie ugnieć do uzyskania zwięzłego ciasta (może być lekko klejące)

Tak przygotowane ciasto rozwałkuj (na grubość ok. 4 cm) na silikonowej macie. Wytnij z niego bułeczki za pomocą szklanki. Możesz skorzystać z łatwiejszego rozwiązania: ugniecione ciasto podziel na cztery części, uformuj kuleczki i lekko je spłaszcz.

Gotowe scones wyłóż na blachę do pieczenia, z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w piekarniku przez 10-15 minut (180 st. C) i gotowe!


Bułeczki smakują najlepiej na ciepło, w towarzystwie śmietanki i domowej konfitury!

BON APPETIT!


Miłośników gotowania zapraszam również na mój profil na facebooku: @bialykrukgotuje

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: marta gawron

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
WPNJF
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.