Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Ziołowe SOS dla ucztujących

24 grudnia 2018
Autor: Zbigniew T. Nowak

Kiedy świąteczny stół ugina się od smakowitych potraw, mało kto pamięta o twardych zasadach żywieniowych i dietach wyszczuplających. I dobrze, ponieważ jak poczuć magię najpiękniejszych w roku świąt, jeśli nie można rozkoszować się specjałami polskiej kuchni? Na szczęście istnieją przecież niedrogie lekarstwa ziołowe przygotowywane w domu, które złagodzą, a stosowane cierpliwie także usuną przykre konsekwencje bezkarnego podjadania. I jeszcze ważna rada: stosowanie leków z ziół należy bezwzględnie wspomóc odpowiednią, lekko strawną i niskokaloryczną dietą oraz ruchem na świeżym powietrzu.

Objawy przejedzenia i uczucie pełności w żołądku

Dyskomfort u ucztujących występuje bardzo często w przypadku długiego zalegania treści pokarmowej w żołądku wskutek zaburzonego wydzielania w nim soku żołądkowego. Nie jest on rzadkością po spożyciu zbyt obfitych i tłustych posiłkówpołączonych z alkoholem. Powoduje to często nudności, czasem u niektórych wymioty, wzdęcia (wywołane nadmierną fermentacją w żołądku), zarzucanie kwaśnej treści do przełyku (zgaga) i ucisk na narządy wewnętrzne.

Ocet jabłkowy z miętą

Tradycja wykorzystania octu jabłkowego w objawach niestrawności ma ponad 2000 lat. Za czasów władczyni Egiptu – Kleopatry podczas uczt wnoszono biesiadnikom dzbany właśnie z tym specyfikiem, co miało zapobiegać skutkom przejedzenia. Osobiście – dla lepszego efektu leczniczego - proponuję połączyć ocet jabłkowy z nalewką z mięty pieprzowej, która w tamtych czasach jeszcze nie istniała.

Składniki:
ocet jabłkowy (zrobiony w domu lub kupiony – dobrej firmy i koniecznie w szklanym opakowaniu),
nalewka z mięty pieprzowej (krople miętowe – do kupienia w aptece).

Przygotowanie i stosowanie:
1-2 łyżeczki octu jabłkowego i ½ łyżeczki nalewki z mięty pieprzowej (w wyjątkowo trudnych przypadkach 1 łyżeczka) wlać do ½ szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Po wymieszaniu specyfik wypić na 10-15 minut przed posiłkiem. Można go przyjmować w podobnej dawce także już po wystąpieniu dyskomfortu związanego z uczuciem pełności w żołądku i przejedzeniem (a więc po spożyciu posiłku) – wtedy jednak jego działanie może być trochę słabsze.

Pożytek dla zdrowia:
Ocet jabłkowo- ziołowy wzmaga apetyt, wspomaga trawienie ciężkostrawnych potraw, usuwa objawy przejedzenia, uczucia pełności w żołądku, mdłości. Usuwa wzdęcia spowodowane gnilną florą bakteryjną w jelitach. Wzmaga ponadto oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych metabolitów. Chroni przed zatruciem pokarmowym, bo kminek w sprawdzony sposób niszczy wywołujące je bakterie (np. salmonellę).

Kłopoty z wątrobą i kamicą żółciową

Niestrawność i uczucie zalegania pokarmu w przewodzie pokarmowym ma ścisły związek z pracą wątroby, gdyż niedostateczne wydzielanie przez nią żółci skutkuje utrudnionym trawieniem tłuszczów. Podobne objawy może dawać utrudniony przepływ żółci, co jest konsekwencją m.in. kamicy żółciowej.

Kamicę żółciową stwierdza się 4-5 razy częściej u kobiet niż mężczyzn. Objawia się wystąpieniem tępego, zazwyczaj ostrego i nagłego bólu w prawym podżebrzu, który może promieniować do prawego barku lub okolicy międzyłopatkowej. Mogą temu towarzyszyć wymioty, nudności, niekiedy niepokój i nadmierna potliwość. Atakowi tej choroby sprzyjają poważne błędy żywieniowe, spożywanie potraw smażonych, pieczonych, tłustych i ciężkostrawnych.

Musimy jednak pamiętać, że kiedy stwierdzono u nas zaawansowaną kamicę żółciową, to w nieskończoność nie możemy ratować się ziołami, odkładając na później wizytę u lekarza a być może również zabieg usunięcia woreczka żółciowego. To bardzo nierozsądne, gdyż lekceważenie tej choroby może prowadzić z czasem do nowotworów wątroby i dróg żółciowych. Ponadto bardzo pogarsza jakość życia.

Jak kompleksowo leczyć te schorzenia (i inne całego układu pokarmowego) piszę szczegółowo w mojej książce „Zioła na kłopoty z wątrobą i niestrawnością”. Doraźnie – dla szybkiej ulgi proponuję tu: zioła na niestrawność z kocanką piaskową.

Składniki:
1 szklanka rozdrobnionych kwiatostanów kocanki piaskowej,
½ szklanki liści mięty pieprzowej,
¼ szklanki ziela bylicy Bożego drzewka.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki starannie wymieszać i wsypać do suchego pojemnika.

Stosowanie:
1 łyżkę uzyskanej mieszanki ziołowej zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć spodeczkiem i parzyć około 15 minut. Po odcedzeniu pić ciepły napar 3 razy dziennie po posiłkach (pierwsza porcja u ludzi z zaawansowaną niestrawnością – około 20 minut przed śniadaniem).

Pożytek dla zdrowia:
Napar z tych ziół stanowi dobrodziejstwo dla ludzi poważnie cierpiących z powodu niedyspozycji wątrobowo-jelitowych. Skutecznie pobudza wytwarzanie żółci i soku żołądkowego. Zapobiega zastojowi żółci w woreczku żółciowym. Usuwa i skutecznie zapobiega stanom zapalnym dróg żółciowych i woreczka żółciowego, co jest następstwem zaawansowanej i lekceważonej kamicy żółciowej. Łagodzi dolegliwości związane z kamicą żółciową.

Usuwa przykre pobolewanie w okolicy wątroby po zjedzeniu potraw ciężkostrawnych i tłustych. Leczy niestrawność, ułatwia też pozbywanie się gazów. Ogranicza nadmierną fermentację w jelitach. Stabilizuje miąższ wątroby i trzustki oraz odtruwa te organy. Odnawia komórki wątrobowe. Powinno się go podawać osobom zażywającym długotrwale leki syntetyczne.

Uciążliwe wzdęcia

Przypadłość ta, to także częsta konsekwencja niedostatecznego wydzielania żółci przez wątrobę lub występujących problemów z normalnym jej przepływem do dwunastnicy, co ma zazwyczaj związek albo z zaawansowaną kamicą żółciową lub zaburzeniami ruchomości dróg żółciowych (drogi te kurczą się wskutek różnych czynników). Są też spowodowane poważnymi błędami w odżywieniu, a przede wszystkim niewłaściwym doborze składników jadłospisu. Występuje ponadto wtedy, gdy w naszych jelitach dominują bakterie gnilne lub grzyby drożdżoidalne, natomiast brakuje bakterii kwasu mlekowego - przyjaznych zdrowiu. Zioła od lat niosą szybką pomoc w tej dolegliwości, choć trzeba również przestrzegać jednocześnie zasad właściwego komponowania codziennego jadłospisu.

Herbatka po długim ucztowaniu

Składniki:
½ szklanki liści mięty pieprzowej,
½ szklanki nasion (owoców) kminku,
½ szklanki nasion (owoców) kopru włoskiego,
(komponenty powinny mieć postać sproszkowaną).

Przygotowanie:
Komponenty starannie wymieszać i umieścić w suchym, raczej szczelnym pojemniku.

Stosowanie:
1 łyżkę uzyskanej mieszanki ziołowej wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem, przykryć spodeczkiem i parzyć około 15 minut. Po odcedzeniu pić ciepły napar 2-3 razy dziennie na 10-15 minut przed jedzeniem. Można go pić także po spożyciu posiłku, ale wtedy efekt leczniczy będzie nieco słabszy.

Pożytek dla zdrowia:
Taki napar łagodzi bolesne skurcze żołądka i jelit oraz likwiduje uciążliwe wzdęcia - także o podłożu nerwicowym. Przynosi ulgę w uczuciu mdłości i objawach typowego przejedzenia. Ponadto zapobiega zatruciu pokarmowemu. Poprawia też wydzielanie żółci przez wątrobę. Łagodnie usuwa zaparcia.

 

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
VCTNS
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.