Czy wiesz, że jeśli chodzi o marchew to właściwości lecznicze ma nie tylko korzeń, ale i nasiona oraz liście? I tak olejek z nasion marchwi ma silne działanie antybakteryjne. To wróg Helicobacter pylori! Działa też przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie.
Korzenie marchwi to źródło składników mineralnych, karotenu i luteiny. Znaleźć w nim można też terpeny, fitosterole, witaminy B1 i B2 oraz C.
W marchwi znajdziemy też falkaronol, który ma właściwości antynowotworowe. Z kolei sok i tarty korzeń działają antygrzybicznie i przeciwrobaczo.
* jest silnym antyoksydantem,
* blokuje związki rakotwórcze,
* wpływa na nasz układ odpornościowy,
* dzięki niemu nasza skóra ma ładny kolor,
* marchew chroni nasz wzrok,
* obniża poziom cholesterolu,
* zapobiega chorobom serca i nowotworom.
Wybór marchwi ma znaczenie. Przede wszystkim powinna pochodzić z upraw ekologicznych. Oprócz tego:
– wybieraj marchew, której korzenie są twarde, gładkie, stosunkowo proste i jasne
– im głębsza pomarańczowa barwa, tym więcej jest w marchwi beta-karotenu
– liście powinny być w jasnych kolorach, pierzaste
– warzywa o większym rdzeniu mogą być słodsze.
Marchew powinna być przechowywana z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków, melonów i pomidorów. Wytwarzają one bowiem gaz etylenowy, który powoduje powstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny. To substancja odpowiedzialna za jej gorzki smak.
Fot.:
CC0 Creative Commons, Pixabay.com