Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Czosnek wspiera układ odpornościowy organizmu

8 listopada 2018
Autor: Zbigniew T. Nowak

Przychodzi nam żyć w dziwnych czasach. Dosłownie z dnia na dzień, po fali upałów robi się niemal późna jesień. Nikt nie potrafi przewidzieć, jaka naprawdę będzie nadchodząca zima. Nie rozkładajmy jednak bezradnie rąk. Bez względu na wszystko warto już teraz zainwestować w układ odpornościowy organizmu. Pomoże nam w tym lek niezawodny od wieków – czosnek.

Sięgajmy tylko po polski czosnek

W medycynie i kuchni używa się ząbków czosnku, czyli bocznych cebulek, które tworzą tzw. główki tego warzywa.
W leczeniu warto też używać młodziutkich liści czosnku, które zimą i wiosną łatwo pozyskać, wysadzając kilka ząbków w doniczce z przepuszczalnym podłożem i ustawiając ją na parapecie. Siekane liście z korzyścią dla zdrowia dobrze jest dodawać do twarożku, jogurtu, zup, rosołów. Warto nimi posypywać kanapki, surówki, sałatki lub przygotować z nich zdrowe masło czosnkowe do pieczywa.

W kuracjach sięgajmy po polskie odmiany czosnku, bo tylko one dają gwarancję skutecznego działania leczniczego.

Na rynku od lat jest czosnek z Chin, który ma wątpliwą przydatność w leczeniu. Już dawno federacje konsumenckie Niemiec przestrzegały przed jego spożywaniem. Może szkodzić zdrowiu. Przed wysyłką jest napromieniowywany lub traktowany specjalnymi środkami chemicznymi, aby nie kiełkował.

Niezastąpiona allicyna

Najważniejszym dla zdrowia związkiem zawartym w czosnku jest aminokwas allina, która w normalnych warunkach jest substancją bezwonną i nieobdarzoną aktywnością antyseptyczną. Dopiero pod wpływem siekania, bądź miażdżenia ząbków oraz pod wpływem enzymu allinaza z alliny powstaje związek o wprost wyjątkowej mocy – allicyna.

W czosnku wykryto także olejek lotny adenozynę (m.in. chroniącą nas przed zlepianiem – agregacją płytek krwi i tworzeniem się groźnych zakrzepów), garlicynę, która wykazuje działanie bakteriobójcze, oraz kwasy organiczne i polisacharydy. Ponadto znajdujemy w nim witaminy C i D oraz witaminy z grupy B (np. B1, B2 i PP).
W oparciu o amerykańskie źródła: czosnek potrafi zmagazynować w swym składzie nawet 21 ważnych dla zdrowia biopierwiastków tj.: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, siarka, jod, a także selen i german.

Jedz czosnek i bądź zdrów!

Wyjątkowe właściwości lecznicze czosnku zachwalali znani medycy z minionych epok ojciec medycyny Hipokrates, a także Dioskurides (nadworny lekarz Nerona i Wespazjana). Leczyła nim chorych średniowieczna benedyktynka święta Hildegarda z Bingen.

Od wieków czosnek stanowi wartościowy środek na: przeziębienie, grypę, kaszel, nieżyt dróg oddechowych, stan zapalny oskrzeli, a nawet płuc. Sięgamy po niego chętnie, gdy dokuczają: katar, zapalenie zatok (u starszych dzieci) i ogólne osłabienie spowodowane infekcjami. Udowodniono, że świeży sok z czosnku niszczy bakterie w 3 minuty. Takie właściwości zawdzięcza wspomnianej wcześniej allicynie.

Kuracje czosnkiem, to także dobry sposób na pobudzenie sił odpornościowych organizmu, co potwierdziły badania kliniczne. Dzieje się tak za sprawą przeróżnych, czasem trudnych do określenia związków leczniczych, ale przede wszystkim dzięki zawartym w tej roślinie polisacharydom. Te od dawna słyną w medycynie z dobroczynnego wpływu na układ odpornościowy.

Czosnek stanowi poza tym źródło cennej inuliny – pożywki dla przyjaznych bakterii kwasu mlekowego zasiedlającego nasze jelita, które wspierają komórki odpornościowe zlokalizowane w błonach śluzowych jelit.

Jak złagodzić zapach?

Nie ma sposobu na zupełne pozbycie się zapachu czosnku. Zresztą przy różnych okazjach cytuję zawsze egipskie powiedzenie „Trzech rzeczy nie da się ukryć: miłości, wielbłąda i właśnie… zapachu czosnku”.
Niektórzy radzą, by zaraz po jego spożyciu zaserwować sobie sporą porcję surówki lub sałatki z zieloną natką pietruszki, twarożku (koniecznie na dużym liściu sałaty) z dodatkiem aromatycznych ziół (np. liści kolendry, mięty pieprzowej, koperku).

Dobrze jest też zjeść 1-2 kwaskowate jabłka, wypić świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub grejpfruta, herbatkę z liści mięty pieprzowej, pokrzywy lub kopru włoskiego. Można też oczywiście rozgryźć kilka ziaren kopru włoskiego, anyżu lub kawy. Jeszcze inni za skuteczny sposób uważają wypicie małej lampki wytrawnego wina gronowego.
Polecam też inny sposób. To gotowy macerat czosnkowy na oleju z nasion wiesiołka firmy GAL. Z czosnku można przygotowywać mnóstwo domowych specyfików do zimowych kuracji. Tu podaję dwa przepisy, które pochodzą z mojej niedawno wydanej książki „Zdrowie i odporność. Reaktywacja”.

Twarożek ojca Grzegorza

Mój nieżyjący przyjaciel, zielarz, franciszkanin, ojciec Grzegorz Sroka cenił czosnek jako lekarstwo na wiele poważnych dolegliwości. Sam też często prowadził nim kurację. Zalecał spożywanie tego warzywa m.in. z twarożkiem.

Składniki:
1−2 ząbki czosnku,
100−150 g dobrego sera twarogowego,
1/3 szklanki słodkiej śmietanki (kremowej),
1 łyżka miodu pszczelego – najlepiej lipowego, malinowego, akacjowego, spadziowego z drzew iglastych.

Przygotowanie:
Ząbki czosnku dobrze miażdżyć, dodać ser twarogowy, słodką śmietankę i miód pszczeli. Wszystko razem dokładnie wymieszać do konsystencji pasty.

Stosowanie:
Podawać go np. z razowym chlebem najlepiej na kolację. Kurację nim warto przeprowadzać już od wczesnej jesieni, co daje gwarancję właściwej pracy układu odpornościowego organizmu.

Pożytek dla zdrowia:
Twarożek z czosnkiem uchronił niejednego człowieka przed zażywaniem syntetycznych antybiotyków. Zawarty w nim czosnek ma potwierdzone działanie bakterio- , grzybo- i wirusobójcze. Broni więc przed infekcjami wywołanymi przeziębieniem i grypą. Zdaniem ojca Grzegorza, czosnek działa dość długo, nawet do 10 godzin.
Taki twarożek posiada skuteczną zdolność pobudzania układu odpornościowego organizmu.

Żurawina z czosnkiem i miodem gryczanym – gdy organizm jest osłabiony

Składniki:
1/2 kg owoców żurawiny,
1/2 kg czosnku,
1 słoik (0,9 litra) lub więcej nie całkiem skrystalizowanego miodu gryczanego.

Przygotowanie:
Owoce żurawiny umyć, odsączyć dobrze na sicie i osuszyć jeszcze na kuchennym ręczniku. Następnie zmiksować z obranymi ząbkami czosnku. Miazgę tę dobrze wymieszać z miodem (nie miksować!). Przełożyć do starannie wyparzonych, najlepiej niewielkich szczelnych słoików. Przechowywać zawsze w lodówce.

Stosowanie:
Leczniczo – po 1 łyżeczce miodu żurawinowo-czosnkowego 2–3 razy dziennie po obiedzie i po kolacji. Lek ten zaleca się długo ssać, a następnie popić dużą ilością napoju, np. wodą ze świeżym sokiem z cytryny.
Zapobiegawczo – po 1 łyżeczce, najlepiej na noc.

Pożytek dla zdrowia:
Specyfik według tej receptury zapobiega infekcjom typowym dla zimy i wczesnej wiosny. Nie tylko pomaga szybciej unicestwić drobnoustroje chorobotwórcze, ale przede wszystkim pobudza pracę układu odpornościowego, aby ten wydajniej z nimi walczył. Dodatkowo - zapobiega następstwom postępującej miażdżycy ogólnej: zawałowi serca, udarowi mózgu, zakrzepicy, uczuciu zimna i mrowienia w nogach, zawrotom głowy, szumowi w uszach itd.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
ZEHMW
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.