Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

O dobrych nawykach kulinarnych

1 listopada 2018
Autor: Urszula Węgrzyk

O tym, że nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat, a popełnione błędy dają niestety znać o sobie w późniejszym wieku, nie trzeba nikogo przekonywać. Nie wszyscy rodzice mają świadomość tego, jak prawidłowo odżywiać swoje pociechy. W księgarniach owszem, mamy sporo poradników – przeważnie sztywnych jak kij od miotły, albo napisanych pseudonaukowym, napuszonym żargonem. A tu proszę – rewelacja! Przystępnie, ciekawie, wręcz kolorowo napisana książka „Witaminowe urodziny” Urszuli Gładkiej. Ta książka uczy i wyrabia dobre nawyki kulinarne.

Autorka, rodowita Ślązaczka z katowickiej dzielnicy Dąbrówka Mała, absolwentka Wydziału Filologii Polskiej Uniwersytetu Śląskiego, przez wiele lat pracowała w przedszkolach. Tam zdobyła wiele inspirujących doświadczeń, które były przydatne do pracy nad książką „Witaminowe urodziny”.

Książka przygodowa - pięć opowiadań o witaminach i dziecięcych emocjach! Dominuje w niej dialog i szeroko zarysowana przyroda oraz ukryte w produktach natury drobinki - witaminki, którymi zachwycają się naukowcy w laboratoriach świata. Na urodziny Agatki mama zamiast tradycyjnego prezentu, ofiaruje swojemu dziecku dary. Dary w postaci wiedzy o witaminie A i pysznych potraw z tą witaminą przez nią wymyślonych i sporządzonych. Nie przewiduje, że Królowa Marchewka i Król Szpinak wywołają spór przy urodzinowym stole Agatki. Stanie się on jednak zaczynem zrozumienia oraz zachętą do tego, że wszystkie dzieci zapragną mieć podobne urodziny z witaminą, której nazwa zawarta jest w pierwszej literce ich imienia” (z okładki książki).

Autorka rozpoczęła pracę nad książką w połowie lat 90.

- Przełom lat 80. i 90 to był taki okres – opowiada – kiedy zwracano baczną uwagę na odżywianie dzieci, a Ministerstwo Oświaty wydało kilka publikacji poświęconych tej tematyce. Zainteresowanie zdrowiem dzieci tkwiło we mnie od lat, gdyż sama w dzieciństwie miałam je dość cherlawe.

- Wydłużony czas tworzenia – wspomina Urszula Gładka - pozwolił mi na zrobienie studiów podyplomowych z psychoprofilaktyki zaburzeń, diagnozy klinicznej, interwencji terapeutycznych w Instytucie Psychologii Uniwersytetu Opolskiego i poszerzenie witaminowych opowiadań o istotną sferę, sferę emocji bohaterów, oraz wskazanie własnych możliwości interwencji w organizm człowieka przez wizualizacje, jako techniki relaksu sprzyjające zdrowiu. Czas także korzystnie wpłynął na samodzielne zrobienie zdjęć do książki”.

***
Ta książka to spełnienie misji dydaktycznej autorki. Zna ona doskonale – z racji swojego zawodu - świat dziecięcego odbiorcy, wszak dzieciom (od lat 6 do 12 ), jest ta pozycja książkowa dedykowana. Dostosowała do niego język tekstów. Z powodzeniem można ją wykorzystać na zajęciach przedszkolnych. Nie tylko poprzez wspólne czytanie, ale także tworzenie potraw, zgodnie z zamieszczonymi przepisami. To świetna promocja zdrowego odżywiania się.

Pewien mędrzec napisał kiedyś, że człowiek nie jest skłonny dać nawet złamanej złotówki za utrzymanie swojego zdrowia, ale odda całe złoto tego świata, by je odzyskać. Aby więc nasze pociechy były zdrowe i szczęśliwe, warto zapoznać się z tą książką.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
DXZJW
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.