Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Metaboliczne IQ, jesteś tym co jesz

30 października 2018
Autor: AMC

„Metaboliczne IQ” autorstwa Agnieszki Pająk, trenera zdrowia i twórcy slowfoodlife.com to doskonała skiążka dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać.

„Coraz częściej rozumiemy, że nasze ciało jest sejsmografem, który precyzyjnie reaguje na to, co zjadamy. W poszukiwaniu dobrej, zdrowej diety napotykamy całą masę różnorakich propozycji i łatwo się w ich gąszczu pogubić. Dlatego z przyjemnością polecamy książkę Agnieszki Pająk, która wręczy Państwu klucz do skomponowania własnej, osobistej, najbardziej odpowiedniej diety opierającej się na metabolicznym IQ” - podkreślają Jerzy i Barbara Stuhrowie, czyli jeden z najwybitniejszych polskich aktorów i jego żona w recenzji tej niezwykłej pozycji, która ukazała się nakładem wydawnictwa Pascal.

Agnieszka Pająk proponuje w „Metabolicznym IQ” autorski program diety zgodnej z predyspozycjami organizmu. Zapewnia, że dzięki odpowiedniemu odżywianiu można poprawić wydajność i koncentrację, wzmocnić odporność, zwiększyć poziom energii, a nawet zmienić jakość swoich relacji z innymi ludźmi.

- Często robimy dziesiątki testów alergicznych, na wszelkiego rodzaju nietolerancje, ale kiedy organizm zasilany jest niewłaściwym paliwem, zaczyna reagować agresją niemal na każdy czynnik. I tak jeden kęs pożywienia skutkuje kilkoma różnymi objawami. Bo dla nas, tzn. dla naszego dobrego samopoczucia, liczy się to, ile zjedliśmy, natomiast dla naszego organizmu znaczenie ma każda, nawet śladowa ilość „intruza”, czyli jakiejkolwiek substancji niekorzystnej w naszym krwiobiegu – pisze Agnieszka Pająk.

Jej zdaniem zapominamy o inteligencji naszych wewnętrznych mechanizmów. Tymczasem współpraca z metabolicznym IQ może nam pomóc uniknąć wielu powszechnych dolegliwości. Objawy niewłaściwej diety to brak energii i koncentracji, kłopoty z przewodem pokarmowym, alergie, nadciśnienie, zmiany nastroju. Korzyści to osiągnięcie idealnej wagi, przypływ energii i dobra kondycja, wzmocnienie systemu immunologicznego, wyeliminowanie niestrawności, zmęczenia, alergii, opanowanie stanów depresyjnych, lęków.

Najważniejsze jest ustalenie typu metabolizmu. Agnieszka Pająk publikuje w książce prosty do rozwiązania test – w sumie 48 pytań, dzięki któremu dowiemy się jakim typem metabolicznym jesteśmy: węglowodanowym, mieszano-węglowodanowym, mieszano-białkowym, białkowym, mieszanym zrównoważonym

- Niezależnie od pochodzenia, wszystkie pokarmy dzielą się na trzy grupy makroskładników: węglowodany, białka i tłuszcze, a każdy z makroskładników zawiera część pozostałych komponentów. Wszyscy ludzie wykazują potrzebę spożywania tych samych składników, jednak w zupełnie innych proporcjach – pisze Agnieszka Pająk.

Po określeniu tego, jakim typem metabolicznym jesteśmy, poznamy zasady zdrowego żywienia, produkty, na jakie powinniśmy postawić. W książce znajdziemy też przepisy na proste w przygotowaniu potrawy, czyli kuchnię MIQ.

- Jesteś tym, co jesz. Jesteś tym, co pijesz. Jesteś tym, czym oddychasz. Jesteś tym, co myślisz. Jesteś tym, co żyje w Tobie – pisze Agnieszka Pająk. Trudno się z nią nie zgodzić.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
NLXZD
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.