Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Czy naprawdę każdy kęs ma znaczenie?

26 października 2018
Autor: Dr Grażyna Pająk

Przez wieki żyjąc w zgodzie z naturą, dostarczaliśmy organizmowi podstawowym żywieniem niezbędne składniki odżywcze, które utrzymywały nas w stanie homeostazy. W ciągu ostatnich 100 lat weszliśmy w wiek wielkiego przetwórstwa żywności mając wciąż strukturę ciała naszych przodków. Lekceważenie praw natury, zawsze odbija się na stanie równowagi i funkcjonowaniu organizmów w środowisku.

Żywność superprzetworzona

Przez intensywną uprawę, monokultury, sztuczne nawozy, nowe technologię itd. skład żywności zmienił się diametralnie. Od wieków rośliny rosnące w naturze i zwierzęta hodowane ekologicznie, na wolności z dostępem do słońca i trawy w komórkach wytwarzały odpowiednie proporcje kwasów omega-3 do omega-6. Stosunek tych kwasów wynosił 1:3 lub 1:4 i była to proporcja, jaką tworzyła natura od tysięcy lat. Obecnie na 1 cząsteczkę niezbędnego kwasu omega-3 przypada od 19 do 25 cząsteczek kwasów omega-6. Nienaturalny nadmiar kwasów omega-6 w żywności nasila stany zapalne w organizmie człowieka i dodatkowo blokuje przyswajanie kwasów omega-3.

Spożycie tłuszczu podwoiło się, w tym pojawiły się tak szkodliwe przetworzone rafinowane oleje roślinne. Spożycie oczyszczonych węglowodanów i cukru wzrosło o ponad 250 proc., a dzienne spożycie syropu glukozowo-fruktozowego zwiększyło się z 1g do 75g.
Jeszcze niespełna 100 lat temu nasiona, pełnowartościowe kasze, warzywa, dzikie owoce stanowiły w diecie 60 proc. Dzisiaj zaledwie 20 proc.

To co jemy, decyduje o zdrowiu

Obecnie żywność ma około 10 razy mniej składników odżywczych niż ta, którą odżywiali się nasi przodkowie 100 lat temu. Wraz z produktami spożywczymi z masowej produkcji, rocznie dostarczamy do organizmu około 10 kg różnego rodzaju związków chemicznych. Jeśli uświadomimy sobie, że rocznie zjadamy od 0,5-1 tony pożywienia, to wszystkie szkodliwe dodatki się sumują, wpływając na funkcjonowanie naszego organizmu. Styl życia i model odżywiania decydują o zdrowiu w 45–50 proc., a do 70. roku życia średnio zjadamy 35 - 70 ton.

Gluten i laktoza

Przez masowe przetwarzanie produktów mlecznych coraz więcej osób nie toleruje laktozy. Dlatego polecam odstawić mleko UHT oraz całą plejadę przetworzonych serów, jogurtów i inne dodatki, które są niekorzystne dla naszego organizmu i zaburzają jego równowagę.

Ponieważ skoncentrowaną laktozę pod postacią mleka w proszku dodaje się do różnych produktów, a nawet w wędlinach obecny jest gluten, nasz organizm coraz częściej się buntuje.

Od lat przedstawiam listę produktów, których powinniśmy unikać, bo powodują stany zapalne, problemy z układem krążenia, zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę, nowotwory, chorobę hashimoto, nasilają nietolerancję, alergię i autoagresję. Podnoszą one także poziom wolnych rodników, inicjując problemy zdrowotne, osłabiają układ immunologiczny.

Posiłek jak lekarstwo

Druga, znacznie dłuższa lista, zawiera produkty zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu. Zawarłam ją w wydanej w tym roku książce „Każdy kęs ma znaczenie”.

Warto wiedzieć, że choroby cywilizacyjne pojawiają się masowo dopiero od okresu powojennego. Mało tego, w rzeczywistości idea, że geny kontrolują biologię była hipotezą, którą naukowcy obalili w latach 90. XX w.

W badaniach udowodnili, że choroby genetyczne dotykają zaledwie 2 proc. populacji. Tymczasem większość z nas rodzi się z genami dającymi nam duże szanse na zdrowie i szczęśliwe życie, a współczesne choroby pojawiają się w wyniku zaburzeń metabolicznych, powiązanych zależnościami pomiędzy wieloma genami i czynnikami środowiskowymi. Nasze zdrowie uwarunkowane jest tym, co myślimy, jak się odżywiamy, w jakim środowisku żyjemy. Wielu chorób możemy uniknąć odżywiając się we właściwy sposób.

***

Podczas 48. Targów „Bliżej zdrowia, bliżej natury”, które odbędą się 26-27-28 października w Katowice Miasto Ogrodów, pl. Sejmu Śląskiego 2, zapraszamy na wykład dr Grażyny Pająk pt. „Każdy kęs ma znaczenie”. Przedstawi główne zagrożenia powodujące problemy zdrowotne, jak i skuteczne ich rozwiązania dietą DGD (DrGraceDiet), którą praktykuje od 20 lat. W trakcie wykładu opisze, jak można skutecznie odkwasić, oczyścić i zregenerować organizm przywracając równowagę na poziomie błon komórkowych.

Patroni medialni Targów „Bliżej zdrowia, bliżej natury” to grella.pl. Szaman, Dziennik Zachodni, Kurier Miejski, TVS, Telewizja Niezależna, naszemiasto.pl.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
VMEXT
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.