Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Wyprzedź chorobę, wygraj życie

25 października 2018
Autor: AMC

Wyprzedź chorobę, wygraj życie” - to hasło 48. Targów ”Bliżej zdrowia, bliżej natury” (26-27-28 października, Katowice Miasto Ogrodów) dotyczy nie tylko nowotworów, ale także szeregu pozostałych chorób cywilizacyjnych. Na stan zdrowia, jakość i długość życia pracujemy od urodzenia. Sposób odżywiania, styl życia determinują to, jak wyglądamy i jak czujemy się. Wpływają na naszą sprawność fizyczną i umysłową.

Jeśli zechcecie Państwo przyjąć nasze zaproszenie i wziąć udział w niedzielę o godz. 12 w uroczystym nadaniu targom imienia red. Niny Grelli, pamiętajcie, że co prawda ostatecznie nie wygrała ona z chorobą nowotworową, ale przez ponad 20 lat wodziła ją za nos. Kiedy zaraz po diagnozie lekarz dawał jej pół roku życia, nie poddała się. Pokazała nam wszystkim, że nie tylko można, ale wręcz trzeba walczyć. Skorzystajmy z tej nauki.

W sobotę na targach będziemy gościć dr Grażynę Pająk, autorkę „Każdy kęs ma znaczenie”, która opowie nam o tym, jak dzięki odpowiedniej diecie można kontrolować wiele schorzeń. O jej książce pisałam we wrześniowym wydaniu Szamana. Bardzo ją polecam. Dzisiaj chcę zachęcić także do lektury „Metabolicznego IQ” autorstwa Agnieszki Pająk, trenera zdrowia i twórcy slowfoodlife.com, a także córki dr Grażyny Pająk.

„Coraz częściej rozumiemy, że nasze ciało jest sejsmografem, który precyzyjnie reaguje na to, co zjadamy. W poszukiwaniu dobrej, zdrowej diety napotykamy całą masę różnorakich propozycji i łatwo się w ich gąszczu pogubić. Dlatego z przyjemnością polecamy książkę Agnieszki Pająk, która wręczy Państwu klucz do skomponowania własnej, osobistej, najbardziej odpowiedniej diety opierającej się na metabolicznym IQ” - podkreślają Jerzy i Barbara Stuhrowie, czyli jeden z najwybitniejszych polskich aktorów i jego żona w recenzji tej niezwykłej pozycji, która ukazała się nakładem wydawnictwa Pascal.

Agnieszka Pająk proponuje w „Metabolicznym IQ” autorski program diety zgodnej z predyspozycjami organizmu. Zapewnia, że dzięki odpowiedniemu odżywianiu można poprawić wydajność i koncentrację, wzmocnić odporność, zwiększyć poziom energii, a nawet zmienić jakość swoich relacji z innymi ludźmi.

- Często robimy dziesiątki testów alergicznych, na wszelkiego rodzaju nietolerancje, ale kiedy organizm zasilany jest niewłaściwym paliwem, zaczyna reagować agresją niemal na każdy czynnik. I tak jeden kęs pożywienia skutkuje kilkoma różnymi objawami. Bo dla nas, tzn. dla naszego dobrego samopoczucia, liczy się to, ile zjedliśmy, natomiast dla naszego organizmu znaczenie ma każda, nawet śladowa ilość „intruza”, czyli jakiejkolwiek substancji niekorzystnej w naszym krwiobiegu – pisze Agnieszka Pająk.

Jej zdaniem zapominamy o inteligencji naszych wewnętrznych mechanizmów. Tymczasem współpraca z metabolicznym IQ może nam pomóc uniknąć wielu powszechnych dolegliwości. Objawy niewłaściwej diety to brak energii i koncentracji, kłopoty z przewodem pokarmowym, alergie, nadciśnienie, zmiany nastroju. Korzyści to osiągnięcie idealnej wagi, przypływ energii i dobra kondycja, wzmocnienie systemu immunologicznego, wyeliminowanie niestrawności, zmęczenia, alergii, opanowanie stanów depresyjnych, lęków.

Najważniejsze jest ustalenie typu metabolizmu. Agnieszka Pająk publikuje w książce prosty do rozwiązania test – w sumie 48 pytań, dzięki któremu dowiemy się jakim typem metabolicznym jesteśmy: węglowodanowym, mieszano-węglowodanowym, mieszano-białkowym, białkowym, mieszanym zrównoważonym.

- Niezależnie od pochodzenia, wszystkie pokarmy dzielą się na trzy grupy makroskładników: węglowodany, białka i tłuszcze, a każdy z makroskładników zawiera część pozostałych komponentów. Wszyscy ludzie wykazują potrzebę spożywania tych samych składników, jednak w zupełnie innych proporcjach – pisze Agnieszka Pająk.

Po określeniu tego, jakim typem metabolicznym jesteśmy, poznamy zasady zdrowego żywienia, produkty, na jakie powinniśmy postawić. W książce znajdziemy też przepisy na proste w przygotowaniu potrawy, czyli kuchnię MIQ.

- Jesteś tym, co jesz. Jesteś tym, co pijesz. Jesteś tym, czym oddychasz. Jesteś tym, co myślisz. Jesteś tym, co żyje w Tobie – pisze Agnieszka Pająk. Trudno się z nią nie zgodzić.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: Arkadiusz Ławrywianiec

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
KSHFE
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.