Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Apetyt na zupkę chińską

23 października 2018
Autor: AMC

Zabiegani, zapracowani sięgamy po zupki chińskie. Hitem stały się w latach 90. i ich sława nie przemija. Tymczasem to zbiorowisko środków konserwujących, które może bardzo zaszkodzić naszemu zdrowiu. Co w niej znajdziemy?

TBHQ – antyoksydant, który powstaje w wyniku przemian ropy naftowej i zapobiegania utleniania tłuszczy stałych. Znajdziesz go także w lakierach i pestycydach. Obecne są w pizzy i nugetsach, a także maśle orzechowym. Kumuluje się w organizmie. Wywołuje mdłości, dzwonienie uszne, problemy psychiczne i duszności. Wpływa niekorzystnie na pracę wątroby, wyołuje problemy z płodnością. Prowadzi do mutacji naszych komórek.

Kolejna gwiazda zupek błyskawicznych to glutaminian sodu odpowiedzialny za otyłość, nadciśnienie i cukrzycę. Zaburza pracę mózgu, niszczy jego komórki. Naukawcy podejrzewają go o przyspieszanie powstania choroby Alzheimera, Parkinsona, a także stwardnienia rozsianego. Znajdziemy go w makaronie.

Zupki to także tłuszcze trans, czyli szkodliwe dla zdrowia utwardzone oleje roślinne oraz sztuczne substancje chemiczne – substancje spulchniające, przeciwzbrylające, a także cała masa sztucznych barwników.

W jednej zupce chińskiej jest więcej soli niż w paczce chipsów (około 8 g). Zjedzenie takiego posiłku przekracza zalecaną normę dobową soli, która wynosi 6 g. Może powodować zaburzenia pracy nerek, nadciśnienie, wzrost masy ciała, zatrzymanie wody w organizmie, opuchnięcia oraz obrzęki.

Zupki szkodzą naszemu wyglądowi, mają negatywny wpływ na urodę. W związku z chemiczną obróbką i wykorzystywaniu wszelkiego rodzaju barwników czy emulgatorów zatruwamy nie tylko żołądek. Podczas trawienia wytwarzają się toksyny, przed którymi nasz organizm się broni. Najłatwiejszym sposobem na pozbycie się ich jest wydalanie, również przez skórę, co oznacza zwiększoną pracę gruczołów łojowych. A to z kolei odbija się na cerze.

Zupek chińskich wbrew pozorom nie wymyślili Chińczycy. Pierwotną recepturę opracował w latach 50-tych XX wieku niejaki Momofuku Ando, mieszkaniec południowo-zachodniego Tajwanu, Japończyk z urodzenia.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
MSCMV
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.