Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Aronia, ciesz się nią jesienią

9 października 2018
Autor: AMC

Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia. To znane od wielu lat antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu.

Kiedy warto zainteresować się aronią?

W profilaktyce przeciwmiażdżycowej:  choroby serca i układu krążenia są główną przyczyną przedwczesnych zgonów, szczególnie mężczyzn. Poprawa diety poprzez włączenie produktów bogatych w antyoksydanty spowalnia rozwój procesów miażdżycowych. Aronia powinna być stałym składnikiem diety osób zagrożonych zawałem i udarem.

W profilaktyce nowotworów: zestaw związków obecnych w aronii działa odtruwająco, redukuje niektóre toksyny, z innymi tworzy nierozpuszczalne kompleksy usuwając je z organizmu.

Ochrona przed UV: picie soku z aronii czy łykanie kapsułek z antocyjanami przed wyjazdem na urlop pozwoli dłużej przebywać na słońcu i uniknąć oparzenia w pierwszych dniach. Przyjmowanie preparatów z katechinami dwukrotnie zwiększało dawkę promieniowania konieczną do wystąpienia zaczerwienienia skóry.

Do polepszenia wzroku, zwłaszcza nocnego widzenia i ostrości widzenia: antocyjany korzystnie wpływają na wzrok osób pracujących z komputerem czy długo siedzących przed telewizorem.

Pochodząca z Ameryki Północnej aronia należy do tej samej rodziny co jarzębina. Sprowadzenie jej do Europy zawdzięczamy Miczurinowi, słynnemu rosyjskiemu sadownikowi. Aronia wspaniale rośnie i owocuje w Polsce - jesteśmy potentatem w uprawie tych krzewów. 

Wartości odżywcze aronii (w 100 g)

Wartość energetyczna - 156 kcal

Białko ogółem - 2.89 g
Tłuszcz - 0.98 g
Węglowodany - 33.88 g (w tym cukry proste 14.22 g)
Błonnik - 17.0 g

Witaminy

Witamina C - 0.7 mg
Tiamina - 0.029 mg
Ryboflawina - 0.058 mg
Niacyna - 0.672 mg
Witamina B6 - 0.193 mg
Kwas foliowy - 10 µg
Witamina A - 43 IU
Witamina E - 0.75 mg

Minerały

Wapń – 40 mg
Żelazo - 0.4 mg 
Magnez - 21 mg
Fosfor - 45 mg 
Potas - 309 mg
Sód – 2 mg 

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
CDMSS
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.