Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

To co jesz, decyduje o tym, jak myślisz

8 października 2018
Autor: Renata Łęcka

Czy to możliwe, że rodzaj jedzenia stymuluje pracę mózgu albo ten mózg usypia? Żeby mieć dobry kontakt z ciałem potrzebna jest uważność. Tylko poprzez skupienie uwagi na objawach, które wysyła ciało można nawiązać z nim specyficzny dialog. Czy znasz na tyle swoje ciało, że zauważasz, że na przykład po czymś słodkim lub po produktach zawierających gluten (chleb, makarony, pierogi) zapadasz w senność, jesteś zmęczony? Czy wiesz, które produkty cię karmią a które osłabiają?

Mózg pod szczególnym nadzorem

Ciało to wielka fabryka. Paliwo, którego mu dostarczasz i z którego czerpie energię to jedzenie. Zatem warto stosować się do słów Sally Edwards: Jeżeli nie chcemy zadowalać się byle jakim życiem, to z pewnością nie powinniśmy się zadowalać byle jakim jedzeniem.

Mózg zużywa 20-30 proc. zjadanych przez nas kalorii. To najdroższy w utrzymaniu narząd naszego organizmu. Ale jego dobre odżywianie jest opłacalną inwestycją, bo dzięki temu będziemy żyli i zachowamy młodość znacznie dłużej. Ponadto prawidłowa dieta, to jeden z najważniejszych czynników, które pozwolą nam wyglądać młodziej, myśleć mądrzej i odczuwać radość życia. Nie da się tego obejść.

Możemy ćwiczyć bez końca, medytować, odganiać negatywne myśli i przyjmować suplementy diety, ale nie uda nam się utrzymać umysłu i ciała w szczytowej formie, jeśli będziemy jeść wysoko przetworzoną żywność pełną cukru, soli i złych tłuszczów, opartą na surowcach z pestycydami, doprawianą sztucznymi słodzikami, barwioną sztucznymi barwnikami i konserwowaną sztucznymi dodatkami.

Jeśli zaczniemy lepiej wybierać to, co jemy, wkrótce zauważymy przypływ energii, łatwiej się będziemy koncentrować, mieć lepszy nastrój i pamięć oraz bardziej płaski brzuch. Wbrew obiegowej opinii jedzenie korzystne dla zdrowia mózgu, wcale nie jest droższe od tego byle jakiego. Wręcz odwrotnie. Nasze rachunki związane ze zdrowiem (wizyty u lekarzy, leki w aptece) znacznie się obniżą, a wydajność wzrośnie. A na ile wyceniamy wspaniałe samopoczucie? Prawidłowe odżywianie się jest oznaką miłości do samego siebie. Skoro naprawdę nam na sobie zależy, jak możemy faszerować organizm bezwartościowym i nadmiernie kalorycznym jedzeniem, zwiększającym ryzyko różnych chorób?

Dziesięć zasad odżywiania mózgu

Zasada 1.

Jedz kalorie wysokiej jakości ale nie dużo.
Nie chodzi tylko o kalorie, ale również o to, w czym je zjadamy. Jeśli zjadasz ich więcej niż potrzebujesz, tyjesz, chorujesz i stajesz się mniej wydajny.

Zasada 2.

Pij dużo wody i unikaj kalorii w płynach
Twój mózg w 80 proc. składa się z wody, toteż jego odwodnienie, na przykład przez nadmierne spożycie kofeiny lub alkoholu, powoduje osłabienie zdolności intelektualnych. Pij codziennie mnóstwo wody a nie soki i kolorowe wysokokaloryczne napoje typu cola. Mózg napije się tylko wodą dlatego daj mu dużo wody.

Zasada 3.

Jedz chude białko wysokiej jakości
Białko pomaga utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi i dostarcza budulca niezbędnego dla zdrowia mózgu. Doskonałym źródłem białka są ryby, indyk bez skóry, nasiona roślin strączkowych, surowe orzechy i warzywa o dużej zawartości białka, takie jak brokuły i szpinak. Zaczynaj każdy dzień od zjedzenia produktu białkowego, aby zwiększyć zdolność koncentracji.

Zasada 4.

Jedz mądre węglowodany (o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej jakości zawartości błonnika pokarmowego )
Chodzi o to, żeby zjadane węglowodany nie podnosiły gwałtownie stężenia glukozy we krwi i zawierały dużo błonnika. Dobrym źródłem tego ostatniego są warzywa i owoce, w tym borówki amerykańskie i jabłka. Węglowodany jako takie nie są wrogiem. Są wręcz niezbędne do życia. Ale traktuj jako wroga złe węglowodany, czyli cukry proste i te, które w procesie przetwarzania pozbawiono praktycznie wartości odżywczych.

Czym zastąpić cukier ? Xylitolem pozyskiwanym z soku brzozy. Im mniej jesz cukru tym lepsze będziesz miał życie .
Dieta niskoglikemiczna, o indeksie poniżej 60 łagodzi napady łaknienia, pomaga zrzucić nadwagę, obniża stężenie glukozy we krwi. Pamiętaj, że nadmiar glukozy we krwi jest szkodliwy dla naczyń krwionośnych , mózgu i obwodu w talii.

Zasada 5.

Uwzględniaj w diecie tylko zdrowe tłuszcze
Tłuszcze tak jak węglowodany nie są twoim wrogiem. Co więcej, zdrowe tłuszcze są niezbędne dla utrzymania zdrowia. W suchej masie mózgu, czyli tym, co pozostałoby po usunięciu całej wody, jest 70 proc. tłuszczu. Oprzyj swoja dietę na zdrowych tłuszczach, szczególnie na kwasach tłuszczowych omega -3 i omega-6, znajdujących się np. w łososiu lub dorszu, awokado, orzechach włoskich i zielonych warzywach liściastych .

Zasada 6.

Gotuj używając zdrowych ziół i przypraw dla mózgu.
- Kurkuma zawiera związek chemiczny, który prawdopodobnie likwiduje blaszki amyloidowe uznawane za jedną z przyczyn Alzheimera.
- Szafran bywa bardzo skuteczny jako lek przeciwdepresyjny.
- Rozmaryn, tymianek i szałwia poprawiają pamięć.
- Cynamon pomaga skupić uwagę i równoważy stężenie glukozy we krwi.
- Oregano i czosnek poprawiają dopływ krwi do mózgu.
- Kombinacja imbiru, czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego przyspiesza metabolizm.

Zasada 7.

Jedz jak najczystszą żywność
Jedz żywność organiczną ( ekologiczną) do produkcji której nie stosowano pestycydów (środków ochrony roślin). Mięso jedz ze sprawdzonego źródła, dopytuj czym były karmione zwierzęta. Wyeliminuj z diety sztuczne dodatki , barwniki, słodziki i konserwanty, które producent dodaje do wędlin, serów aby przedłużyć ich trwałość i polepszyć walory smakowe. Sprawdzaj więc etykiety, eliminuj te wyroby , które w swym składzie zawierają całą litanię składników.
Unikaj tych 14 artykułów ( chyba ,że kupisz organiczne ), bo zawierają najwięcej pestycydów: seler naciowy, brzoskwinia, truskawka, jabłko, borówka amerykańska, nektarynka, ogórek, papryka pomidorowa, szpinak, wiśnia, kapusta bezgłowa i jarmuż, ziemniak, winogrono , fasola szparagowa.
Spożywaj poniższe artkuły spożywcze bo mają najniższe stężenie pestycydów: cebula, awokado, kukurydza cukrowa (mrożona), ananas, mango, szparagi, zielony groszek, kiwi, banan, kapusta, brokuł, papaja, grzyby, arbuz, grejpfrut, bakłażan, melon kantalupa.

Zasada 8.

Jeśli masz problem z nastrojem, energią, pamięcią, masą ciała, stężeniem glukozy we krwi, ciśnieniem tętniczym, skórą, wyeliminuj wszystkie produkty spożywcze, które mogą je powodować, a zwłaszcza zboża zawierające gluten, wyroby mleczne, soję i kukurydzę.
Węglowodany proste, czyli takie, które znajdują się w naleśnikach, gofrach, mufinkach, drożdżówkach, płatkach śniadaniowych, zwiększają wydzielanie serotoniny, co powoduje, że czujemy się spokojniejsi i bardziej odprężeni jednocześnie mniej zdenerwowani i zmotywowani. Z kolei białko zawarte w mięsie, orzechach czy jajkach, zwiększa stężenie dopaminy w organizmie dodając nam chęci i motywacji do działania oraz poprawiając koncentrację uwagi. Tymczasem wiele osób je węglowodany proste na śniadanie, a posiłki białkowe wieczorem.

Do korzystnych dla mózgu produktów spożywczych zwiększających wydzielanie serotoniny należą „mądre” węglowodany , takie jak słodkie ziemniaki, jabłka, borówka amerykańska, marchew, kasze, ciecierzyca. Dzięki nim poziom tego neuroprzekaźnika wzrasta stopniowo nie wywołując negatywnych skutków.

Neuroprzekaźnik dopamina bierze udział w procesach zwiększających motywację, zaangażowanie emocjonalne, trafność działań, koncentrację i przyjemność. Pomaga w wykonywaniu zadań. Do jej wytwarzania potrzebne jest białko, zatem jeśli musisz się skupić zrezygnuj z cukru, chleba, makaronu, ryżu i ziemniaków. Zwiększysz jej stężenie w mózgu jedząc wołowinę, drób, ryby, jajka, nasiona (pestki dyni i nasiona sezamu) orzechy(migdały i włoskie), ser . Pamiętaj, że węglowodany proste obniżają stężenie dopaminy.

Oto 6 niezbędnych witamin i minerałów

1. Thiamine (B1)
Witaminy z grupy B uważane są za szczególnie ważne dla dobrego zdrowia mózgu. Thiamine jest jedną z wielu witamin z grupy B, która znajduje się obficie w mózgu i tkankach nerwowych. Odgrywa rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. Ponadto długotrwały brak tej witaminy może prowadzić do zespołu Korsakoffa, przewlekłego zaburzenia pamięci najbardziej widocznego u alkoholików i osób cierpiących na choroby takie jak AIDS.

2. Kwas Foliowy (B9)
Kwas foliowy można pozyskać jedząc m.in. szpinak, szparagi i soczewicę. Połowa zasobów tej witaminy znajduje się w wątrobie, dlatego jej uszkodzenie może prowadzić do niedoboru kilku kluczowych witamin z grupy B. Kwas foliowy odgrywa również ważną rolę w syntezie aminokwasów i powstawaniu tkanki nerwowej. Metabolizm kwasu foliowego w dużej mierze zależy od podawania innych witamin grupy B. Niedobór tego i innych witamin z grupy B jest związany z problemami rozwojowymi u dzieci.

3. Kwas ascorbinowy (witamina C)
Najwyższe stężenie tej zasadniczej witaminy znajduje się w mózgu, zwłaszcza w przysadce mózgowej (400 mg/kg). Można uzyskać duże ilości tego silnego przeciwutleniacza z owoców cytrusowych i zielonych warzyw. Witamina C jest ważna w syntezie neuroprzekaźnika dopaminy, ale także chroni mózg przed stresem oksydacyjnym

4. Wapń
To numer jeden dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odgrywa kluczową rolę jako komunikator komórek nerwowych. Reguluje również neuroprzekazywanie i kontroluje pobudliwość nerwową. Niski poziom tego niezbędnego minerału jest zazwyczaj rzadki, ponieważ ciało ma duży zbiornik tego minerału w kościach.

5. Magnez
Magnez jest ważny dla przekształcania wielu witamin z grupy B w ich aktywną formę. Innymi słowy, przyjmowanie dowolnego suplementu witaminowego na własną rękę byłoby bezskuteczne bez magnezu i innych minerałów. Magnez w błonach komórkowych jest również ważny do transmisji impulsów. Ponadto, magnez i wapń muszą być w idealnych ilościach w organizmie, aby zapobiec pobudliwości układu nerwowego. Niedobór jednego może prowadzić do problemów neurologicznych.

6. Cynk
Naukowcy nie wiedzą, jaką rolę odgrywa cynk w utrzymaniu zdrowia mózgu, ale jego niedobór związany jest z różnymi zaburzeniami neurologicznymi i psychicznymi. Na przykład, zmiany homeostazy cynku stwierdzono w chorobie Parkinsona i chorych na Alzheimera. Żywność wysoka w cynk to nasiona dyni, wołowina i krewetki

Renata Łęcka jest ambasador kampanii społecznej „Żyję świadomie”.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
YCQNQ
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.