Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Słoneczna bomba witaminowa

7 października 2018
Autor: Renata Cichy

Pestki słonecznika mają wartości odżywcze, które dorównują najlepszej jakości orzechom. To wręcz witaminowa bomba. Warto po nie sięgać jako po przekąskę lub dodatek do potraw. Są m.in. źródłem witaminy E i fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu.

Te niepozorne, pochodzące z Ameryki Północnej, często lekceważone przez nas pestki mogą ochronić przed chorobami serca, jak i nowotworami oraz miażdżycą i chorobami prostaty. Przedłużają młodość, pomagają zatrzymać na dłużej młodą cerę, nadają włosom blask i siłę. U mężczyzn poprawiają także jakość plemników. Dlatego są polecane parom, które przygotowują się na spłodzenie potomstwa.

Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego. Pestki są tłuste i dlatego mają sporo kalorii. Nie należy się jednak tego obawiać. To właśnie w tłuszczach tkwi sekret ich dobroczynnego wpływu na organizm. Wielonasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Nie potrafi ich sam wytworzyć. Trzeba mu ich dostarczyć wraz z jedzeniem.

Ziarna słonecznika zawierają także niezwykle dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to skład niemal idealny dla serca.

Ziarna słonecznika mają jeszcze jedną zaletę - poprawiają przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B. Wzmacniają również system nerwowy. Pestki tej cudownej rośliny zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i zmniejszający objawy alergii.

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
YLCNJ
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.