Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Owoce róży to nieprzebrane źródło witamin

4 października 2018
Autor: Zbigniew T. Nowak

Nie ma w przyrodzie lepszego źródła witaminy C niż owoce róży. Warto przypominać tę prawdę, zanim sięgniemy po kolejną - często reklamowaną pastylkę z tą witaminą.

Róża dzika i pomarszczona

W Polsce można spotkać bardzo dużo gatunków róż dziko rosnących, które mogą dostarczać człowiekowi zdrowych i pełnych witamin owoców. Nie sposób ich czasem odróżnić, bo często tworzą mieszańce botaniczne. Najbardziej popularne to róża dzika – zwana polną, szypszyną lub psią (po łacinie Rosa canina) oraz pomarszczona – nazywana potocznie konfiturową lub japońską R. rugosa. W ostatnim czasie modna stała się także uprawa róży z przeznaczeniem na owoce i płatki (które wykorzystuje się w leczeniu i kuchni) w ogródkach i na działkach. Tu najczęściej poleca się różę jabłkowatą R. pomifera.

Róża dzika tworzy długie, zazwyczaj łukowato wygięte pędy pokryte dość gęsto haczykowatymi kolcami. Owoce są podługowate, twarde, mniej dorodne niż u róży pomarszczonej, mają kolor jasnoczerwony (zawierają sporo witaminy C), a dojrzewają dopiero we wrześniu. Lubi rosnąć na miedzach, ugorach, w wąwozach, na skraju lasu, porębach, leśnych drożynach, na przychaciach i rumowiskach.

Natomiast róża pomarszczona tworzy zwarte kępy o wysokości pędów do 1,5 metra. Są one pokryte bardzo gęsto szczecinowatymi kolcami. Liście ma ciemnozielone, silnie pokarbowane i błyszczące. Jej owoce są bardzo dorodne, kuliste, barwy pomarańczowoczerwonej lub czerwonej. Dojrzewają już w sierpniu. Gromadzą wyjątkowe bogactwo w witaminy C. Róża pomarszczoną można spotkać w parkach, na zieleńcach, czasem tworzy się z niej żywopłoty.

Witaminy róży

Eksperci doliczyli się w owocach róży ponad 130 różnych związków leczniczych. Są rekordzistami pod względem zawartości witaminy C. Przeciętnie gromadzą tej witaminy około 600 mg w 100 g owoców. Najwięcej tej witaminy zawierają owoce róży pomarszczonej – mogą jej zgromadzić nawet 4000–5000 mg w 100 g! Są jednak i takie odmiany hodowlane, które potrafią mieć tej witaminy nawet od 6800 do 12.000 mg w 100 g! Obliczono, że wystarczy zjeść 3 spore owoce róży pomarszczonej, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

W owocach róż odkryto i inne witaminy: B1, B2, B3 (PP), E, K, P (rutyna), kwas foliowy. Obfitują również w cenne dla zdrowia karotenoidy (np. beta-karoten), flawonoidy, proantocyjanidyny, antocyjany, pektyny (do 4proc.) oraz fenolokwasy. Stanowią też źródło ważnych dla zdrowia minerałów, np. potas, magnez, wapń, siarka, fosfor), cynk, żelazo, molibden, krzem i inne.

Najwcześniej, bo od połowy sierpnia można zbierać owoce róży pomarszczonej. Owoce innych gatunków, np. róży dzikiej zbiera się zazwyczaj we wrześniu i październiku. Owoce te suszy się po wydrążeniu pesteczek (w lekko rozgrzanym piekarniku lub obok grzejnika) bądź robi się z nich zaraz po zbiorze najzdrowsze przetwory.

Różane kuracje

Owoce róży dzięki obfitości witamin, minerałów i innych związków leczniczych są wartościowym środkiem wzmacniającym i regenerującym organizm. Zaleca się je dzieciom, młodzieży uczącej się i ludziom starszym. Mogą skutecznie uchronić człowieka przed nowotworami, co potwierdzają raporty medyczne. Warto je też zaproponować chorym na nowotwory – po zabiegach chemio- i radioterapii (jako środek regenerująco-odtruwający). Owoce róży poprawiają pracę serca i łagodnie obniżają ciśnienie krwi. Zapobiegają ponadto postępowi miażdżycy ogólnej i chorobie wieńcowej. To idealny środek dla tych, którzy przebyli zawał serca bądź udar mózgu.

Przetwory, leki lub herbatki z owoców róży są dobrodziejstwem w zmęczeniu nerwowym i poprawiają sprawność intelektualną. Dają krzepiący sen, bo łagodnie uspokajają. Chronią przed degeneracją plamki żółtej. Neutralizują w organizmie wolne rodniki. Warto je zalecać ludziom odczuwającym ciągłe zmęczenie lub prowadzącym pełen stresu tryb życia. Wyciąg z owoców tego krzewu stanowi ważny składnik preparatów poprawiających pracę wątroby.
Badania kliniczne przeprowadzone w Norwegii i Danii potwierdziły, że owoce róży dzikiej posiadają zdolność skutecznego leczenia reumatyzmu, artretyzmu, stanów zwyrodnieniowych stawów i kręgosłupa. Dzieje się to za sprawą odkrytego w nich związku o nazwie galaktolipid.

Przepis z babcinej spiżarni

Istnieje też mnóstwo przepisów na oryginalne – lecznicze przetwory z tych owoców. Tu zdradzę jeden z nich - na przecier z dodatkiem jabłek, który pochodzi z mojej nowej książki „Księga owoców leśnych – Leki z polskich lasów”:

Przecier różano-jabłeczny

Składniki:
50 dag oczyszczonych z nasion owoców róży,
1½ kg jabłek (proponujemy odmianę antonówka lub reneta),
2 szklanki wody,
1 kg cukru.

Przygotowanie:
Owoce kroi się na pół, odrzuca nasiona i drażniące włoski, następnie myje w kilku wodach. Umieszcza w emaliowanym garnku zalewa wodą i gotuje pod przykryciem około 15 minut (aż zmiękną). Przeciera przez sito lub miksuje. Uzyskaną miazgę znów umieszcza się w garnku i dodaje pokrojone w kostkę obrane jabłka i cukier. Całość smaży się na słabym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż utworzy się niemal jednolita, szklista masa. Po odparowaniu nadmiaru wody, wrzący przecier nakłada się do niewielkich, wyparzonych słoików, które umieszcza się pod kocem na 1–2 godziny (sucha pasteryzacja) bądź krótko pasteryzuje.

Dobra rada:
Kto dysponuje owocami pigwy (ale prawdziwej – nie pigwowca), ten podczas smażenia może dodać dla podkreślenia aromatu i łatwiejszego zżelowania ½ szklanki startej na tarce o drobnych otworach miazgi z nich.

Korzyści w kuchni:
Przecier ten może stanowić dekorację deserów, np. tarty podawanej na ciepło. Dobrze smakuje, gdy się nim posmaruje ciasto drożdżowe lub chrupkie bułeczki.

Pożytek dla zdrowia:
Przecier różano-jabłeczny dostarcza organizmowi mnóstwo łatwo przyswajalnych witamin i soli mineralnych. Bogactwo pektyn czyni ten przetwór wartościowym środkiem regulującym pracę jelit i ułatwiającym usuwanie z nich resztek niestrawionych pokarmów. Zapobiega nowotworom jelita grubego oraz jego owrzodzeniu. Unieszkodliwia wolne rodniki. Regeneruje organizm i zapobiega postępowi miażdżycy.

 

 

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
DOBVI
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Halina Jurkowska
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.