Logowanie do konta użytkownika
Konto użytkownika
Imię i nazwisko/nick
E-mail
Hasło
Powtórz hasło
Newsletter
Więcej

Perz - lek dla chorych na cukrzycę

2 października 2018
Autor: Zbigniew T. Nowak

Świat opanowała już epidemia cukrzycy, a będzie jeszcze gorzej, jeśli nie zmieni się świadomość ludzi, że praktycznie zachorować może każdy, bez względu na wiek. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) regularnie zabiera głos w sprawie narastającego problemu zagrożenia tą podstępną chorobą. Według jej prognoz w 2030 roku liczba zachorowań na nią na świecie może wynieść 366 milionów.

Sporządzono raport, z którego wynika, że z każdym rokiem zachorowanie na cukrzycę wzrasta o 11 proc. W ciągu ostatnich 30 lat liczba takich chorych wzrosła na świecie z 135 do 300 milionów. Ta statystyka zatrważa także od kilku lat świat medyczny w Polsce, gdzie na cukrzycę choruje już 3 miliony ludzi. Ta nie omija nawet dzieci i młodzieży. Rośliną, która może wspomóc leczenie tej choroby jest perz.

Niechciany chwast

Perz właściwy Agropyron repens zna chyba każdy. To roślina wieloletnia z rodziny traw. Bywa też nazywany potocznie psim zębem, trawą aptekarską, pyrnikiem, korzenicą. Kiedy rośnie w żyznym podłożu, może wyrastać nawet do 1 m i wyżej. Liście ma lancetowate, zwykle jasnozielone, a jego małe niepozorne kwiaty zebrane są w kłosy. Kwitnienie perzu przypada na wszystkie miesiące lata. Przetrwanie tej roślinie gwarantują silne, długie, podziemne kremowożółte kłącza, których długość może dochodzić nawet do 15 m. Zwykle kojarzy się ludziom z trudnym do wytępienia chwastem. I tak jest rzeczywiście, ale ta jego wyjątkowa wytrzymałość i wielka siła odradzania od dawna sugerowała człowiekowi obserwującemu bacznie przyrodę – także nadzwyczajną siłą leczniczą. Stąd w czasach niedostatku czy biedy kłącza perzu po wysuszeniu mielono i dodawano do mąki przeznaczonej do wypieku chleba, który zyskiwał wtedy dużo wyższą wartość odżywczą.

Właściwości lecznicze wykazuje kłącze perzu, które wykopuje się z ziemi w jesieni lub bardzo wczesną wiosną (wtedy zawierają najwięcej substancji leczniczych), np. podczas zabiegów pielęgnacyjnych przeprowadzanych na polach (orka - bronowanie). Następnie starannie płucze w kilku wodach, usuwa boczne korzenie i suszy pod zadaszeniem – koniecznie w miejscu przewiewnym (surowiec ten schnie dość wolno).

Tylko z czystych miejsc

Kłącza perzu należy pozyskiwać dla celów leczniczych wyłącznie z miejsc czystych ekologicznie, a więc tam, gdzie nie stosuje się nawozów sztucznych, oprysków środkami chemicznymi, z daleka od ruchliwych ulic i zakładów przemysłowych, składowisk obornika, czy zbiorników z gnojowicą. W innym przypadku mogą one kumulować substancje niebezpieczne dla zdrowia.

Kłącza perzu gromadzą w swym składzie chemicznym przede wszystkim związki cukrowe, np. fruktan (trytycyna) – od 3 do 18 proc., fruktoza (około 3 proc.), inulina (do 5 proc.), mannitol i inozytol. Występują w nich poza tym kwasy organiczne (np. glikolowy i glicerowy), niewielkie ilości olejku lotnego (obfitującego w kapilen) oraz terpenów. W niektórych materiałach można znaleźć informację, że w kłączach tych zawarte są witamina C i karoten oraz związek poliacetylenowy. Stanowią one bogate źródło soli mineralnych – z potasem i krzemem (rozpuszczalna krzemionka) na czele.

Obecny stan wiedzy medycznej pozwala ustalić, że kłącza te zawierają bardzo cenny polifruktan (cukier złożony) – trytycynę. Strawienie jej do postaci fruktozy wymaga czasu. Zresztą sama fruktoza też musi być wcześniej zamieniona do glukozy w wątrobie. Powolne więc uwalnianie glukozy po zastosowaniu kłączy perzu nie daje efektu szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Związek ten opóźnia też wchłanianie cukrów z pożywienia w jelicie cienkim. To bardzo istotne znaczenie w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy.

Pomaga także w leczeniu otyłości

W niektórych poradnikach z zakresu ziołolecznictwa można też spotkać się z informacją, że kłącza perzu mają w swym składzie dodatkowo inny cukier złożony – zalecany w diecie chorych na cukrzycę – inulinę (taką, jaką zawierają m.in. mniszek lekarski, cykoria, cebula czy słynący z niej topinambur). Znajdujemy w nich ponadto wskazany przy cukrzycy alkohol cukrowy – mannitol.

Leki mające w składzie kłącza tej rośliny są od dawna zalecane z dobrym efektem ludziom chorującym na cukrzycę, a także dodatkowo zmagającym się z nadwagą czy typową otyłością. Taki surowiec leczniczy posiada jeszcze jedną zaletę – poprawia pracę nerek i wpływa moczopędnie, co ma bardzo duże znaczenie dla chorych, u których istnieje duże ryzyko wystąpienia niewydolności nerek o podłożu postępującej cukrzycy (np. nefropatia cukrzycowa).

Sproszkowane kłącza perzu stanowią wartościowy składnik wielu mieszanek ziołowych. Nietrudno z nich również przygotować specjalny chlebek o walorach prozdrowotnych (dla osób z cukrzycą i nadwagą).

Kiedy zachować ostrożność

Ponieważ kłącza perzu wykazują silne działanie moczopędne, perzu nie zaleca się przy niedrożności dróg moczowych oraz w poważnych obrzękach spowodowanych postępującą niewydolnością nerek i serca. W takich przypadkach zawsze należy zachować ostrożność w stosowaniu leków z tej rośliny.

Z ususzonych kłaczy perzu można przygotowywać wiele skutecznych mieszanek ziołowych i innych specyfików zalecanych m. in. ludziom chorym na cukrzycę i zmagających się z otyłością. Tu podaję receptury, które pochodzą z mojej książki „Ziołowy poradnik chorego na cukrzycę”.

Chlebek z dodatkiem perzu dla chorych na cukrzycę i otyłych

Składniki:
½ kg mąki razowej
½ kg mąki pszennej
100 g płatków owsianych (bądź otrąb pszennych)
100 g siemienia lnianego
100 g idealnie zmielonych kłączy perzu
zaczyn z drożdży
trochę soli (najlepiej o obniżonej zawartości chlorku sodu NaCl)

Przygotowanie:
Z wymienionych składników robi się ciasto jak każde drożdżowe i piecze w piekarniku, w którym ustawiamy małe naczynko z wodą. Parująca woda gwarantuje, że upieczony chlebek będzie pulchny.

Pożytek w kuchni i dla zdrowia:
Chlebek z dodatkiem perzu jest szczególnie wskazany dla ludzi zmagających się z otyłością oraz zaparciami (także tymi nawykowymi – trudnymi w leczeniu). Stanowi poza tym korzystny produkt spożywczy dla chorych na cukrzycę. Obfituje w potrzebny błonnik, wpływa ochronnie na błony śluzowe żołądka i jelit (siemię lniane i perz). Posiada zdolność obniżania i stabilizowania poziomu cukru (zasługa kłączy perzu). Uaktywnia proces przemiany materii i ułatwia wymiatanie z jelit wszystkich niestrawionych resztek pożywienia. Zapobiega skutecznie nowotworom jelita grubego, gdyż pomaga również usunąć z organizmu związki toksyczne tworzące się podczas procesów gnilnych.
Chlebek można zjadać z korzyścią posmarowany cienko masłem i nietłustym twarożkiem np. na kolację lub na śniadanie.


Zioła na poprawienie pracy nerek dla cukrzyków

Składniki:
1 szklanka strąków (naowocni) fasoli,
½ szklanki liści porzeczki czarnej,
½ szklanki kłączy perzu,
½ szklanki liści pokrzywy,
¼ szklanki ziela krwawnika,
(komponenty powinny być w postaci sproszkowanej).

Przygotowanie:
Wszystkie składniki starannie wymieszać, wsypać do suchego pojemnika.

Stosowanie:
1 łyżkę uzyskanych ziół zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 15-20 minut. Pić po odcedzeniu ciepły napar dwa razy w ciągu dnia po posiłkach. Z uwagi na działanie moczopędne ostatnią dawkę tego leku należy zastosować do godz. 17.00-18.00 (może przeszkadzać podczas snu – wizyty w toalecie).

Pożytek dla zdrowia:
Lek ten przede wszystkim pomaga uregulować poziom cukru we krwi, zapobiega nagłemu wzrostowi jego poziomu po spożyciu posiłku. Chroni przed stanem zapalnym nerek, dróg moczowych i pęcherza moczowego (zawartość perzu i krwawnika). Wykazuje korzystny wpływ na pracę nerek, szczególnie gdy stają się one niewydolne. Pomaga usunąć obrzęki wywołane złą pracą nerek. Działa też na nie ochronnie (neutralizuje m.in. wolne rodniki, które prowadzą do stresu oksydacyjnego w obrębie kłębuszków nerkowych). Uzupełnia równowagę elektrolitów w przypadku ich utracenia wraz z często oddawanym moczem. Energetyzuje nerki.

 

Źródło: Portal Medycyny Naturalnej

Fot.: CC0 Creative Commons, Pixabay.com

Komentarze:
Przepisz tekst z obrazka:
JMZWP
O nas
Redakcja Portalu Medycyny Naturalnej grella.pl
40-022 Katowice, ul. Damrota 6
tel.: (32) 257 15 90
kontakt@grella.pl
Redaktor naczelny: Aldona Minorczyk-Cichy
Znajdz nas
Zapisz się do newslettera i otrzymuj comiesięczną porcję wieści.